Düzce Müftülüğünce “Gençlik Çalışmalarında Din Görevlilerinin Rolü ve Motivasyonu” konulu seminer düzenlendi.

Gençlere yönelik yapılan çalışmalar kapsamında Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Toplantı Salonu'nda gerçekleşen seminer; sabah imam-hatip ve müezzin-kayyımlara, öğleden sonra ise Kur’an kursu öğreticilerine olmak üzere iki oturum şeklinde tamamlandı.

Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Yasin Pişgin’in konuşmacı olarak yer aldığı programa, Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı, İl Müftüsü Hüseyin Can, kurum amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, cami görevlileri ve Kur’an kursu öğreticileri katıldı.

Program, İl Müftüsü Hüseyin Can’ın açış ve selamla konuşması ile başladı.

Gençlere yönelik birçok projeyi hayata geçirdiklerini belirten Müftü Can, “Düzce Valiliği ile iş birliği içinde hayata geçirilen projelerin amacı; gençleri imanlı, inançlı ve bilinçli yetiştirmek, onları bağımlılık tuzaklarından korumaktır. Yan gelip yatamayız, duramayız. Durursak gençler elimizden, kucağımızdan uçup giderken seyirci kalırız. ‘Bana ne, başkaları düşünsün!’ diğer bir ifade ile ‘neme lazımcılık’ anlayışı içerisinde olamayız. Bu yüzden fazla çalışmamız gerekir. Düzce Müftülüğü olarak üç ana başlık altında çalışıyoruz. 4-6 yaş Kur’an kursları, Cami Gençlik Merkezleri ve camilerimizi kadın cemaatlere uygun hale getirmek.” ifadelerini kullandı.

Sonrasında kürsüye gelen Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Yasin Pişgin, motivasyon konusunu Peygamber Efendimiz (s.a.s.), sahabeler ve alimlerin yaşantılarından örnekler vererek anlattı.

Doç. Dr. Pişgin şöyle devam etti:

“Motivasyonun temeli Kur’an’dır. Rehberimiz Peygamberimizdir, sahabelerimizdir. Motivasyonunuz düştüğünde İslam coğrafyasına bakın. Yapılan zulümlere bakın. Asıl görevimiz imar etmektir. Camide namaz kıldıran imam, öldüğünde o mihrabı dolduracak birisini cemaatinden yetiştiremediyse boşuna yaşamıştır. O camide saf tutan cemaat, öldüğünde o safı dolduracak bir kişi arkasından eğitemediyse pasif bir Müslüman’dır, neredeyse boşuna yaşamıştır. Onun için bir genci, bir delikanlıyı, bir evladımızı dört başı mamur, kâmil bir Müslüman olarak yetiştirerek safımızı belirlememiz gerekiyor. Motivasyon; sohbettir, muhabbettir, sevgidir.”

Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı ise eğitimin önemine vurgu yaptı. Vali Dağlı: “Her şeyin başı eğitimdir. Eğitildiğinde hiçbir kimsenin yapamayacağı, üstesinden gelemeyeceği bir şey yoktur. Yeter ki biz eğitelim, üzerimize düşen görevi yerine getirelim. Etik ve insani değerlere saygılı, toplumsal hayatın aktif üyesi, yenilikçi, özgüven sahibi, milli ve manevi değerlerin bilincinde, sağlıklı ve güçlü bir gençlik yetiştirebilmek için çalışıyoruz." dedi.

Düzce Müftülüğü bünyesinde faaliyet gösteren 4-6 yaş Kur’an kursları ve gençlik merkezlerinin tanıtımının yapıldığı sunumlarla program sona erdi.

Editör: Mehmet Çalışkan