İşgalcilerin Ramazan ayının son günlerinde Mescid-i Aksa’ya ve Filistin halkına yönelik zalimce saldırılarına Türk halkı sessiz kalmayarak protesto etti.

Türkiye’nin birçok ilinde sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar, Mescid-i Aksa’da nöbet tutan Filistinlilere yönelik saldırıları protesto etti.

Konya

Konya'daki sivil toplum kuruluşları, İsrail polisinin Mescid-i Aksa'da nöbet tutan Filistinlilere saldırmasını protesto etti.

İkindi namazının ardından Filistin ve Türk bayrakları açarak, Mevlana Meydanı'nda toplanan Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu üyeleri, İsrail aleyhinde sloganlar attı.

Salgın nedeniyle konulan kurallara riayet ederek toplandıklarını belirten Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Başkanı Muhsin Görgülügil, "Normal şartlar altında bu meydanı ve bunun gibi birkaç meydanı doldurabilecek kapasitesi var Konya'mızın. İstemiş olsaydık onu da yapardık ama maksadımız o değil. Zulme karşı burada olduğumuzu, karşı çıktığımızı göstermek üzere sizlere sesleniyoruz." dedi.

Ramazanın son günlerinde Filistinlilerin büyük mücadele verdiğine dikkati çeken Görgülügil, Filistin'de, Kudüs'te her gün yenileri eklenen zulüm, baskı ve şiddetin son bulmasını diledi.

Açıklamanın ardından Filistinlilere destek için dua edildi.

İzmir

İzmir Sivil Toplum Kuruluşları Platformu (İZTOK) üyesi dernek ve vakıflar, İsrail polisinin, Mescid-i Aksa'da nöbet tutan Filistinlilere saldırmasını kınadı.

Konak Meydanı'nda düzenlenen basın açıklamasına katılan aralarında kadınların da bulunduğu gruptakiler, ellerinde taşıdıkları Türk ve Filistin bayraklarıyla İsrail aleyhine sloganlar attı.

Grup adına açıklamayı okuyan İZTOK Dönem Başkanı Ali Mamak, İsrail'in mübarek ramazanda yaptığı bu acımasız saldırıları kınadıklarını ifade etti.

Mamak, saldırıyı gerçekleştiren işgalci terörist yapının, İslam'a ve Müslümanlara düşmanlığını bir kere daha açıkça ortaya koyduğunu vurguladı.

Mamak, “Kudüs sahipsiz değildir. Kudüs Filistin'in başkenti, Müslümanların mukaddes şehridir."

Mamak, tüm dünyada adaleti ve hukuku savunan herkesi harekete geçmeye ve İsrail'in attığı bu işgal adımlarını durdurmaya davet etti.

Yapılan duanın ardından alandakiler, bir süre slogan atıp tekbir getirdikten sonra dağıldı.

Sakarya

Sakarya'daki sivil toplum kuruluşları, İsrail polisinin, Mescid-i Aksa'da nöbet tutan Filisitinlilere saldırmasını kınadı.

Kentte 67 sivil toplum kuruluşunu (STK) temsil eden Milli İrade Sivil Toplum Kuruluşları tarafından Adapazarı ilçesi Atatürk Kültür Merkezi önünde düzenlenen basın açıklamasına katılan grup, "Özgür Filistin, Kahrolsun İsrail, Mescid-i Aksa Onurumuzdur" yazılı dövizler taşıdı.

İsrail aleyhine sloganlar atan grup adına açıklamayı okuyan Naci İris, mübarek Ramazan’da yapılan bu acımasız saldırıyı kınadıklarını belirtti.

Uluslararası toplumu, din ve ibadet hürriyetine yönelik bu alçak saldırıya güçlü tepki vermeye, BM Güvenlik Konseyi ile BM Genel Kurulu'nun Filistin'le ilgili almış olduğu kararları uygulamaya çağıran İris, şunları kaydetti:

"İsrail zulmünü görmeyen kör vicdanlara rağmen, Filistinli kardeşlerimizin onurlu direnişi ve İslam dünyasının birliğiyle başkenti Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulacağına inancımız tamdır.”

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce de bu zulmün bir an evvel sonlandırılmasını temenni ederek, insan hakları kuruluşlarını göreve davet etti.

Türkiyeli Müslümanların dünyanın neresinde olursa olsun kardeşlerinin derdinin derdi olduğunu dile getiren Yüce, Filistinlilere yönelik zulmün sona ermesi için dua etti.

Grup, bir süre slogan atıp tekbir getirdikten sonra dağıldı.

Uşak

İsrail polisinin, Mescid-i Aksa'da nöbet tutan Filistinlilere saldırıları Uşak da kınadı.

Uşak'ta kent merkezindeki 15 Temmuz Şehitleri Meydanı'nda bir araya gelen Uşak Kardeşlik ve Dayanışma Platformu üyeleri, ellerinde Türk ve Filistin bayrakları taşıdı.

Gruptakiler İsrail aleyhine sloganlar atarak saldırıları protesto etti.

Kütahya

İHH Kütahya İnsani Yardım Derneği öncülüğündeki çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi, ikindi vakti Ulu Cami önünde bir araya geldi.

Türk, Filistin ve Doğu Türkistan bayrakları taşıyan protestocular, "Kudüs'e selam, direnişe devam", "Oluk oluk kan aksa kurtulacak El-Aksa", "Mescid-i Aksa onurumuzdur" sloganları attı.

Dernek Başkanı Mustafa Yenipazar, burada grup adına yaptığı konuşmada, Kudüs'te yaşananları protesto etmek için Türkiye'nin her yerinde Müslümanlar olarak bir araya geldiklerini belirtti.

Konuşmanın ardından Filistinli üniversite öğrencisi Naim Eyyubi tarafından dua edildi.

Bursa

Bursa'daki sivil toplum kuruluşları, İsrail polisinin, Mescid-i Aksa'da nöbet tutan Filistinlilere saldırmasını protesto etti.

Filistin ve Türk bayrakları açarak, 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda toplanan Bursa Sivil Toplum Kuruluşları Platformu üyeleri, İsrail'in aleyhinde sloganlar attı.

Burada grup adına basın açıklaması yapan Memur-Sen Bursa İl Başkanı Gökhan Yünkül, uzun zamandır devam eden hak ihlallerinin ve saldırıların, Ramazan ayında Mescid-i Aksa merkezli olarak İsrail tarafından daha da arttırılmasının, Filistinliler ve Müslüman âlemi için bardağı taşıran son damla olduğunu söyledi.

İşgal sona erene ve Siyonist zulüm bitene kadar susmayacaklarını, teslim olmayacaklarını, zulme boyun eğmeyeceklerini vurgulayan Yünkül, "Asla unutulmamalıdır ki Kudüs Filistin'in başkenti, Mescid-i Aksa da tüm Müslümanların kutsal mabedidir ve böyle kalacaktır." dedi.

Gruptakiler, konuşmanın ardından Filistinlilere destek için dua etti.

Karaman

Karaman Sivil Toplum Platformu üyeleri, İsrail polisinin, Mescid-i Aksa'da nöbet tutan Filistinlilere saldırısını kınadı.

Aktekke 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda bir araya gelen platform üyeleri, Filistin bayrakları taşıdı. Gruptakiler, İsrail aleyhine slogan atarak, Mescid-i Aksa'da nöbet tutan Filistinlilere yönelik saldırıları protesto etti.

Platform Başkanı Yunus Özdemir, burada yaptığı konuşmada, her zaman Filistinlilerin yanında olduklarını ve Mescid-i Aksa’nın Müslümanların kırmızı çizgisi olduğunu ifade etti. 

Grup, bir süre slogan atıp tekbir getirdikten sonra dağıldı.

Editör: Mehmet Çalışkan