Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Bosna Hersek İslam Birliği Vakıflar İdaresi tarafından aslına uygun bir şekilde yeniden inşaa edilen Alaca Camii 1992 Boşnak - Sırp savaşında, Sırp komutanların verdiği talimatla temellerine kadar yıkılmıştı.

Yapımı aslına uygun olarak tamamlanan Alaca Camii düzenlenen bir programla 27 yıl aradan sonra yeniden ibadete açıldı.

27 yıl aradan sonra yeniden ezan seslerinin yankılandığı Tarihi Alaca Camii'nin açılış törenine Diyanet İşleri Başkanlığını temsilen Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Burhan İşliyen katıldı.

Kur'an-ı kerim tilavetleri, ilahiler ve konuşmaların ardından tarihi Alaca Camii Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Burhan İşliyen'in yaptığı duayla yeniden ibadete açıldı.

Foça'daki Alaca Camisi'nin açılışında konuşan Dzaferoviç, hissettiği mutluluk ve gururu ifade etmeye yetecek kelime bulamadığını söyledi.

Alaca Camii'nin 27 yıl sonra yeniden ayağa kaldırılmasına katkı sağlayan herkese teşekkür eden Dzaferoviç, "Foça'nın bu güzel camisinin yeniden inşa edilmesi, iyiliğin kötülüğe, aydınlığın karanlığa karşı zaferidir." dedi.

Boşnak lider, Alaca Camisi'nin bugün yeniden asırlardır var olduğu yerde dimdik durduğuna işaret ederek, "Bu, Alaca Camisi ile birlikte Bosna Hersek'teki bir arada yaşama kültürünü de yıkmak isteyenlere karşı verilmiş en net mesajdır." ifadelerini kullandı.

Alaca Camii'nin insanların gelip dua ettiği bir ibadethaneden çok daha fazlası olduğunu vurgulayan Dzaferoviç, "Alaca Camii, Boşnak milletinin bu bölgedeki varlığının da simgesidir. Foçalılar Alaca ile birlikte yaşadı, onunla birlikte öldü. Alaca yeniden inşa edildi ama giden canlar geri gelmeyecek. Onları da asla unutmayacağız." dedi.

Camileri yıkan ve masum insanları katledenlerin adalet karşısına çıkarılmasının zaruri olduğunu kaydeden Dzaferoviç, "Sadece hakikat ve adalet ile geçmişle yüzleşip sorumluların cezalandırılması ile karşılıklı güven duygusu yeniden inşa edilebilecektir." diye konuştu.

- "Adaletten başka bir şey istemiyoruz"

Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Husein Kavazoviç de bugün Foça'da çok güzel bir vesileyle toplandıklarını belirterek, uzun zamandır bu güzel şehrin sembolünden yoksun olması nedeniyle hüzünlü olduklarını söyledi.

Foça şehrinde İkinci Dünya Savaşı'nın başlangıcına kadar 32 cami bulunduğunu anımsatan Kavazoviç, "Alaca Camisi, o zaman da şehirdeki camilerin en güzeliydi. Hem Doğu'dan hem Batı'dan birçok insan sadece onu görmek için buraya gelirdi." dedi.

Caminin yıkım emrini verenlerin hala cezalandırılmamasının Boşnaklarda bir yara olduğunu söyleyen Kavazoviç, "Biz adaletten başka bir şey istemiyoruz. Alaca Camisi'nin yeniden inşa edilmesi, iyiliğin kötülüğe karşı kazanacağının işaretidir." ifadelerini kullandı.

Geçmişin asla değiştirilemeyeceğini ama geçmişten önemli dersler çıkarılabileceğini kaydeden Kavazoviç, "Geleceği tahmin etmemiz mümkün değil ama biz gelecekte burada barış içinde yaşamayı planlıyoruz." dedi.

- "Bosna Hersek'in sevinci sevincimizdir"

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç ise Bosna Hersek'in çok kültürlü ve çok milletli yapısı ile özel bir ülke olduğunu ifade ederek, "Bosna Hersek, hoşgörünün ve birlikte yaşamanın temelleri üzerine dayalı yapısıyla hassas konumda olan bir ülke." ifadelerini kullandı.

Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki tarihi, kültürel ve beşeri ilişkilerin çok özel olduğunun altını çizen Koç, "Bu özel ilişkiler manzumesi, Bosna Hersek'in sevincini sevincimiz, üzüntüsünü üzüntümüz haline getiriyor." dedi.

Koç, Türk kurumların Bosna Hersek'in dört bir yanında hayata geçirdiği projelerin Bosna Hersek'e karşı yoğun ve karşılıksız sevginin eseri olduğunu kaydederek, "Tüm ibadethanelerin kutsal ve korunmasının insanlık vazifesi olduğunu unutmamamız gerekiyor." diye konuştu. 

ABD'nin Saraybosna Büyükelçisi Eric Nelson da tarihi bir öneme sahip Alaca Camii'nin yeniden ibadete açılması vesilesiyle bugün Foça'da farklı dinlerden insanların bir araya gelmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Foça'nın acı dolu geçmişinin asla unutulmaması gerektiğini dile getiren Nelson, "Alaca Camii'nin yeniden inşa edilmesinin, Foça halkının huzur bulmasına ve yaralarının sarılmasına vesile olmasını temenni ediyorum." dedi.

Foça Belediye Başkanı Radisav Maşiç de ülkedeki İslam kültürünün en önemli eserlerinden birinin Foça'ya geri döndüğünü belirterek, "Alaca Camii sanatın ve İslam kültürünün gücünün anıtıdır." dedi.

İlahilerin okunduğu törende, protokol konuşmalarının ardından Türkiye Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Burhan İşliyen dua etti. Camide ilk ezanın okunması ve kurdele kesimi ile resmi açılış töreni sona erdi.

Türkiye'den Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un da katıldığı törene ayrıca Bosna Hersek Halklar Meclisi Başkanı Bakir İzetbegoviç, Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdic, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkan Vekili Serkan Kayalar da katıldı.

Editör: Mehmet Çalışkan