Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron başta olmak üzere çeşitli düzeyden yetkililerin İslam karşıtı açıklamaları ve Peygamber Efendimize (s.a.s.) hakaret içeren karikatürlere destek vermelerine Rusya Federasyonu’nda yaşayan Müslümanlardan tepki yağdı.

- Bütün dinlerin temsilcileri görüş belirtmekten kaçmamalıdır

Rusya Müslümanları Dini Meclisi Başkanı Albir Krganov, Hristiyan dünyasını Fransa Cumhurbaşkanı Macron’a tepki göstermeye davet ederek; “Temsilcilerin konuyla ilgili açıklama yapması gerekiyor. Bu tip durumlarda bütün dinlerin temsilcileri görüş belirtmekten kaçmamalıdır. Fransa Cumhurbaşkanı'nın, Mevlid arifesinde, Hz. Muhammed (s.a.s.) karikatürlerinden vazgeçmeme kararı tüm İslam âlemine karşı provokasyondur. Biz bunu böyle algılıyoruz." ifadelerini kullandı.

-  Bir cumhurbaşkanına yakışmayacak davranış

Rusya Müftüler Konseyi Başkan Yardımcısı ve Moskova İslam Enstitüsü Rektörü Damir Muhetdinov “Moskova Konuşuyor” radyosuna yaptığı açıklamada; "Nedense, Fransa toplumu siyahilerin hakları, kadınların hakları, LGBT gibi azınlıkların hakları için mücadele ediyor. Ancak dünyadaki birkaç milyar insana hakaret edilirse bunu hakaret saymıyor. Tüm Müslümanlar ekstremisttir ve terörizme meyillidir gibi genelleme yapmak bir cumhurbaşkanına yakışmayacak davranıştır." ifadelerine yer verdi.

- Dünyadaki Müslümanların duyguları yaralanmıştır

Tataristan Cumhuriyeti Müslümanları Dini İdaresi Başkanı Kamil Samigullin ise sosyal medya hesabından; "Son günlerde, bazı Avrupa ülkelerinde yaşanan İslam’a karşı tavır ve eylemler bütün dünyadaki Müslümanların duygularını yaralamıştır. Nitekim, adaletsizlik ve başına buyruk eylemler her zaman insanlara acı getirmiş, hakaret ise insanları tiksindirmiştir. Şüphesiz, Kur’an-ı Kerim ve en büyük insan Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (s.a.s) ismini karalamaya çalışanlar, acınası ahlaki ucubeler ve maneviyatları olmadığı için böylece sürekli kendilerini küçük düşüren değersiz varlıklardır. Bu tür davranışları asırlar önce, cahiliye döneminde müşrikler sergilemiştir. Son eylem ve davranışlara rağmen bu insanlar kendilerinin en gelişmiş medeniyetin temsilcileri olduklarını iddia ediyorlar. Hâlbuki davranışlarıyla nefrete ve etnik çekişmelere neden oluyorlar. Müslümanları terörizm ve ekstremizim ile suçlarken İslam karşıtları insanlığa karşı yapılan en büyük suçların Müslümanların yapmadığını unutuyorlar. Onlara bir Alman gazetecisinin sözlerini hatırlatmak istiyorum: “Birinci Dünya Savaşını kim başlattı? Müslümanlar mı? İkinci Dünya Savaşını kim başlattı? Müslümanlar mı? Avustralya’da 20 milyona yakın yerli insanı kim katletti? Müslümanlar mı? Hiroşima ve Nagazaki’ye atom bombasını kim attı? Müslümanlar mı?  Kuzey Amerika’da 100 milyon Kızılderili’yi kim katletti? Müslümanlar mı? Güney Amerika’da 50 milyon Kızılderili’nin canına kim kıydı? Müslümanlar mı? Kim 180 milyon Afrikalıdan köle yaptı, ki bunların yüzde 88’i vefat ettikten sonra Atlantik okyanusa atıldı. Müslümanlar mı? 

Kim Afganistan, Irak ve Filistin’i işgal etti ve oralarda bir milyona yakın insan öldürdü? Müslümanlar mı? Hayır, onlar Müslüman değildi! Allah’a hamdolsun, biz görüyoruz ki Rusya toplumu çok daha medeni, ilerici ve olgun. Bizim devletimizde karşılıklı saygı çerçevesinde diyalog kurmayı öğrendik." şeklinde açıklamada bulundu.

- Konuyla ilgili en sert açıklama ise Çeçenistan Cumhuriyeti Müslümanları Dini İdaresi Başkanı Salah Mejiyev’den geldi.

Mejiyev: "Macron, Batının liberal görüşlerini takip ederek, evrensel insani değerlerden uzaklaştı. Macron, geleneksel değerleri ve özellikle de İslam'ı kabul edemeyen/sindiremeyen Batı'nın yüzüdür. Yüce Allah’ın yarattığı en büyük insana hakaret ettikten sonra ne ile karşılaşacağını çok iyi bilen profesörün kışkırtıcı eylemlerini kınamak yerine İslam’a karşı kaybedeceği baştan belli olan saldırılara başladı. Dahası, insanların en büyüğü Hz. Muhammed'e (s.a.s.) yönelik hakaret içerikli karikatürleri ülkedeki tüm devlet binalarına asmak için talimat verdi. Bu tüm ahlak ve etik sınırları aşan sorumsuzca bir eylem olması yanı sıra, İslam'a karşı açıkça planlanmış bir saldırıdır. Sen, bizim Peygamberimize (s.a.v) hakaret ederek, tüm Peygamberlere (a.s) ve tüm dinlere hakaret ediyorsun. Macron, sen Yüce Allah'ın düşmanısın, insanlığın düşmanısın, tüm Müslümanların düşmanısın. Macron, sen ve senin gibilerde, Batının sözde değerleri olan neoliberalizm ve her şeyin serbest olduğu ortamda yetiştirilenlerde asıl terörizmin ve aşırılığın hakiki yüzü zuhur etmektedir. Allah cezanı versin. Sen Yüce Yaratıcının gazabından kaçamayacaksın. Ne yaptığınızı sanıyorsunuz siz? Kendi ellerinizle, nefreti körüklüyorsunuz! Yoksa Katoliklerin Protestanları nasıl kestiğini unuttunuz mu? Büyük Fransız Devrimi'ni unuttunuz mu? Aklını kaybeden bir profesörü "ulusal kahraman" ilan ederek kasıtlı bir şekilde Müslümanları kışkırtıcı eylemlere zorluyorsunuz." değerlendirmesinde bulundu.

Editör: Mehmet Çalışkan