Kudüs İslami Vakıflar İdaresi Basın Sözcüsü Firas Dibs, yaptığı yazılı açıklamada, "Sabah saatlerinden itibaren gruplar halinde Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleyen fanatik işgalcilerin sayısı 240'ı buldu. Bunların 40'ı dini yüksek okul öğrencisi." ifadesini kullandı.

Yağışlı havaya rağmen fanatik işgalcilerin gruplar halinde baskınlarını sürdürdüğünü belirten Dibs, etrafta bulunan bazı Filistinlilerin tekbirlerle işgalcilere tepki gösterdiğini kaydetti.

Dibs ayrıca Mescid-i Aksa korumalarından Samir El-Kabbani adlı Filistinlinin de Harem-i Şerif'in El-Meclis (Nazır) Kapısı'nda işgalcilerce gözaltına alındığını aktardı.

işgalcilerin attığı adımlarla bir süredir gerginliğin tırmandığı Kudüs'te fanatiklerin Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleme çağrıları da devam ediyor.

Fanatik işgalciler zaman zaman İsrail polisi eşliğinde Mescid-i Aksa'nın avlusuna giriyor. Bu durum sık sık bölgede gerginliğin tırmanmasına ve Filistinlilerle İsrail polisi arasında arbede yaşanmasına neden oluyor.

Mescid-i Aksa dün açıldı

İsrail polisi tarafından salı günü öğle namazı sonrası tüm kapıları kapatılan Mescid-i Aksa dün sabah yeniden açılmıştı.

İşgalciler, Harem-i Şerif'in içinde yer alan karakola "molotofkokteyli atıldığı" iddiasıyla dün öğle namazının ardından Kubbetu's Sahra'ya baskın düzenlemiş, içeride bulunan Filistinlilere, Mescid-i Aksa'nın imamlarına ve görevlerine saldırmıştı.

Olayın ardından işgalciler, Mescid-i Aksa'nın tüm kapılarını kapatmıştı.

Mescid-i Aksa yetkilileri ise iddiaların asılsız ve olayın bir kurgudan ibaret olduğunu belirtirken, Harem-i Şerif’in Rahmet Kapısı'nın 22 Şubat'ta açılmasından bu yana işgalcilerin sürekli Filistinlileri provoke ettiğini söylemişti.

Rahmet Kapısı'nın açılmasıyla gerilim tırmandı

İşgalcilerin 2003 yılında kapattığı Rahmet Kapısı'nın 22 Şubat'ta Kudüs İslami Vakıflar Konseyi tarafından açılmasının ardından Harem-i Şerif ve çevresinde gerilim tırmandı.

Editör: Mehmet Çalışkan