Resmî bir program çerçevesinde Amerika’ya gelen Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Selim ARGUN, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Nisan 2016’da açılışını yaptığı ABD’nin Maryland eyaletindeki Türk Amerikan Toplum Merkezi’ne /Diyanet Center of America'ya bir ziyaret gerçekleştirdi.

Temaslarına Diyanet İşleri Başkanlığının ABD genelindeki faliyetleri hakkında Din Hizmetleri Müşavir Vekili Fatih Kanca ve New York Din Hizmetleri Ataşesi Sinan Dedeler’den bilgi alarak başlayan Dr. Argun, din görevlileri ile de bir araya gelerek din ve sosyal hizmetler alanında devam etmekte olan proje ve çalışmaları değerlendirdi ve ABD’deki vatandaş, soydaş ve ABD’li müslüman topluma yönelik yeni ve etkin hizmet anlayışlarının önemine işaret etti. 

Dr. Argun, özellikle diyasporada yaşayan müslümanlar olarak islamofobi endüstrisine malzeme olabilecek tavır ve söylemler konusuna vurgu yaparak “Çağımızın en büyük çatışma argumanlarından İslamofobi, batı insanının hakikatle buluşmasının önündeki en büyük engel. Algı organlarının İslamofobi endüstrisine malzeme taşıma aracı olarak alabildiğine kullanıldığı günümüzde sanal ortamdan tutun söz ve fiillerimize kadar çok dikkat etmeliyiz." dedi.

Daha sonra, Amerika Diyanet Merkezi Yönetim Kuruluyla yaptığı toplantıda Merkezin yeni dönemde yapmayı planladığı entellektüel açılımlar, sosyo-kültürel ve finansal faaliyetler hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Başkan yardımcısı Dr. Argun, DCA'nın Türkiye'nin yurtdışında yaptırmış olduğu en büyük ve en maliyetli külliye projesi olduğunu, bu yüzden de  Başkanlığımızdan hizmet noktasında beklentilerin büyük olduğuna işaret etti.

Dr. Argun, Türk Hava Yolları'na ikram ve servis hizmeti sunan DO&CO ikram firmasının DCA’da yeni hizmete açtığı restorantın açılışında şirket yetkililerine teşekkür etti. Bu mekanın hem Amerikan toplumuna geleneksel Türk mutfağının lezzetlerini sunacağını hem de DCA’ya ayrı bir dinamizm katacağını belirtti. 

Argun, Amerika'da yaşayan bir vatandaşımızın DCA’ya bağışladığı yaklaşık beş yüz el yazması eseri de inceleyerek yetkililerden tasnif ve kataloglama çalışmaları hakkında bilgi aldı. Bu koleksiyon arasında Germiyanoğulları dönemine ait paha biçilemez el yazma bir Kur'an-ı Kerim de bulunuyor. Bu nadide koleksiyonun, nem, rutubet vb. olumsuz fiziki şartlara karşı muhafazası için ivedilikle Ülkemizdeki şifâhânelere nakledilerek koruma altına alınması planlanıyor. Temaslarına New York’ta da devam eden Dr. Argun, New Jersey’de bulunan Bergen Diyanet Camii’ne yapmış olduğu ziyaretten sonra programını tamamlayarak ABD’den ayrıldı.

Editör: Mehmet Çalışkan