Aralarında aşırı sağcı eski milletvekili Haham Yehuda Glick'in de olduğu yüzlerce fanatik Yahudi, İsrail polisi eşliğinde Mescid-i Aksa’ya baskın düzenledi. 

AA muhabirinin görgü tanıklarından aldığı bilgiye göre, Yahudilere tekbir getirerek tepki gösteren cemaate ses bombası ve göz yaşartıcı gazla müdahalede bulunan İsrail polisi, çok sayıda Filistinliyi darbetti.

Fanatik Yahudiler Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi

Fanatik Yahudiler, işgalcilerin korumasında işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi.

Görgü tanıkları ayrıca, şgalcilerin, Mescid-i Aksa’daki Kıble Mescidi'ne sığınan cemaatin üzerine ses bombası ve göz yaşartıcı gaz attığı, postallarıyla mescide girdiği ve kapılarını zorla kapattıklarını belirtti.

Sağlık görevlilerinin girişine izin verilmedi

Kudüs İslami Vakıflar İdaresi Basın Sözcüsü Firas Dibs de yaptığı yazılı açıklamada, işgalcilerin Harem-i Şerif muhafızlarından Halil et-Terhuni’yi darbettiğini bildirdi.

İşgalcilerin sağlık görevlilerine Terhuni’ye müdahale etmelerine izin vermediğine dikkati çeken Dibs, "İsam Necib" isimli Aksa muhafızını da gözaltına aldığını kaydetti.

Dibs, Aksa'ya baskın düzenleyen fanatik Yahudilerin sayısının bin 179 olduğunu, İsrail'in ramazan ayında Mescid-i Aksa’nın hürmetini kasten ve alenen ihlal ettiğini belirtti.

Gerginlik sürüyor

Aksa'da bulunan AA foto muhabiri de çok sayıda Filistinlinin avluda toplandığını ve fanatik Yahudilerin baskınlarının devam etmesi nedeniyle gerginliğin sürdüğünü bildirdi.

Öte yandan, işgalcilerden yapılan yazılı açıklamada, Filistinlilerin kargaşa çıkardığı iddia edilerek, polisin alandaki uygulamalarının sürdüğü kaydedildi. 

Açıklamada, durumun kontrol altında olduğu belirtilerek, daha fazla ayrıntıya yer verilmedi. 

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, şu ana kadar en az 6 Filistinlinin gözaltına alındığı, fanatik Yahudilerin Mescid-i Aksa’ya baskınlarının sürdüğü kaydedildi.

Mescid-i Aksa’da sükunet hakim oldu

Kudüs İslami Vakıflar İdaresine bağlı adının açıklanmasını istemeyen yetkili, AA muhabirine, işgalcilerin çekilmesinin ardından Mescid-i Aksa’da sükunetin hakim olduğunu söyledi.

İşgalcilerin Mescid-i Aksa’daki cemaate düzenlediği saldırıda birçok kişiyi gözaltına aldığına ve bazılarını yaraladığına dikkati çeken yetkili, fanatik Yahudilerden öğleden sonra bir baskın beklenmediğini kaydetti.

Doğu Kudüs'ü 1967'de işgal eden işgalciler, 2 Haziran 1981'de uluslararası hukuku hiçe sayarak burayı ilhak etti. İşgalci Yahudiler bundan tam 52 yıl önce bugün gerçekleşen işgale "Kudüs'ün birleştirmesi ismini" vererek bunu çeşitli taşkınlıklarla kutluyor.  

Editör: Mehmet Çalışkan