Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) parlamentosu hükmündeki Filistin Ulusal Konseyi, 1969'da fanatik bir Yahudi'nin Mescid-i Aksa'ya girerek Kıble Camii'nin mihrabı ve minberini yakmasının 52. yılı münasebetiyle yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, başta Mescid-i Aksa olmak üzere Kudüs'te Müslümanlara ve Hristiyanlara ait kutsal mekanlara yönelik ihlaller ve Yahudileştirme çalışmalarına son verilmesi için Arap ve İslam ülkeleri ile uluslararası camianın acil müdahalede bulunması gerektiği ifade edildi.

Mescid-i Aksa'nın işgal güçleri ve Yahudi işgalciler tarafından maruz kaldığı tekrar eden ihlallerin 52 yıl önce yaşanan kundaklamanın bir uzantısı olduğu kaydedildi.

İşgalci İsrail'in Mescid-i Aksa'nın dini ve hukuki statüsünü değiştirmek için izlediği politikayı ısrarla sürdürdüğü ve aynı zamanda Kudüs'ü Yahudileştirme projesini uygulamak için zamanla yarıştığı vurgulandı.

İşgalcilerin, Burak (Ağlama) Duvarı ile Mescid-i Aksa arasındaki mevcut köprü yerine daimi bir köprü inşa ederek Meğaribe Kapısı'nı Yahudileştirmeye çalıştığı ifade edilen açıklamada, böylelikle buradaki İslami ve Arap tarihi dokusunun değiştirilmesinin ve fanatiklerin baskınlarına daha geniş bir alan açılmasının hedeflendiği aktarıldı.

Açıklamada, fanatik Yahudilerin Mescid-i Aksa'ya yönelik baskınlarına ve Yahudileştirme çalışmalarına sessiz kalınmasının, bu suçları işleyenlerle suç ortaklığı yapma anlamına geldiği kaydedildi.

Avustralyalı fanatik Yahudi Dennis Michael Rohan, 21 Ağustos 1969'da Mescid-i Aksa'ya girerek, Kıble Camii'nin mihrabı ve 1000 yıllık minberini yakmıştı.

Editör: Mehmet Çalışkan