Dünyanın farklı noktalarından din adamlarının katıldığı 6. Semavi ve Geleneksel Dinler Liderleri Kongresi’ne katılan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Hz. Adem’den günümüze bütün dinlerin terörle bağdaştırılmasına yönelik çalışmalar olduğunu vurgulayarak, "Eşitlik, özgürlük, adil paylaşım gibi kavramlar, yeni dünyanın karizmatik ve umut veren sloganları olarak öne çıkmasına rağmen, dünyanın zenginlik kaynaklarının büyük oranda kullanıldığı bir çağda, insanlık, korkunç bir yoksulluğa ve sefalete, acımasız bir adaletsizliğe terkedilmiştir. Daha da vahim olanı, ilk insan Hz. Âdem’den beri tevhidin bilinmesi, adaletin egemen olması, güzel ahlakın yaşanması için gönderilen vahiy ve bu değerleri temin için var olan dinler, zaman zaman, tefrikanın, kavganın, anarşini ve terörün payandası olarak istismar edilmiştir." dedi.

Kudüsün maruz kaldığı işgal girişimleri

Doğudan batıya, kuzeyden güneye, yeryüzünde kadim medeniyetlerin yok edildiğine, insanlığın maddeyi putlaştıran ve gücü kutsayan zorba bir anlayışa teslim edildiğine vurgu yapan başkan Erbaş, “somut bir misal olarak; bölgedeki bütün dinlerin ve inançların kutsal saydığı ve adeta insanlığın ortak değerlerinin ve bir arada yaşama kültürünün sembolü olan Kudüs, tahrip edilmekte ve işgale maruz kalmaktadır.” dedi.

Dinler arası diyalog değil!...

Yeryüzünün 7 milyarı aşkın insanın ortak evi olduğunu, dünyanın meselelerinin hep beraber sahiplenilmesi ve daha iyi bir hayat ve gelecek için birlikte çalışılmasının zorunluluğunu dile getiren Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "bunu yaparken dinlerin itikadi ilkeleri üzerinden değil, hepimizi etkileyen sosyal, ekonomik, çevresel vb. sorunlar üzerinden hareket etmemizin daha makul ve sonuç açısından daha faydalı olacağını düşünüyorum. dedi ve sözlerini; dolayısıyla bu alanda yapılan çalışmaların, buluşmaların, tekliflerin ve projelerin “dinler arası diyalog” değil, “zulmün ve adaletsizliğin önüne geçmek için, din mensupları arası yardımlaşma” şeklinde olması daha gerçekçi ve makul olacaktır." şeklinde sürdürdü.

Erbaş, din liderlerinin bütün insanları kucaklayacak bir adalet ve merhamet duygusunu kökleştirmek, inançların istismar edilmesini engellemek ve özellikle din üzerinden terör ve anarşi oluşturulmasına engel olmak için ciddi çalışmalar yapmaları gerektiğini ifade ederek, "bunun için öncelikle, insani değerler zemininde, önyargısız ve samimiyetle, çağın meseleleri ele alınarak sorunların gerçek sebepleri ve çözümleri müzakere edilmeli, makul ve uygulanabilir çözümler üretilmelidir." dedi.

Editör: Mehmet Çalışkan