Danimarka Müslümanlar Birliği ve Danimarka Türk Diyanet Vakfı, ülkede faaliyet gösteren camilerin yurt dışından ekonomik destek almasını sınırlayan yasaya tepki gösterdi.

Danimarka Türk Diyanet Vakfı konuya ilişkin yaptığı açıklamada, çıkarılan yasaya tepki gösterdi. 

Açıklamada, son 5 yılda Danimarka’da azınlıklara ve göçmenlere yönelik çıkarılan 100’ün üzerindeki yasanın tamamına yakınının kısıtlamaya yönelik olduğu vurgulandı.

Göçmen ve yabancılarla ilgili politikalara tamamen ötekileştirici ve yasakçı zihniyetin hâkim olmasının endişe verici olduğu aktarılan açıklamada, "Yasaklı din görevlisi listesi, yasaklı bağışçı listesi, burka/peçe yasağı, vatandaşlık için tokalaşma zorunluluğu, getto yasası ve Danimarka Türk Diyanet Vakfının faaliyetlerinin yasaklanmak istenmesi gibi birçok yasa ve tasarı, Danimarka’da yasakçı anlayışın tırmanışta olduğunun açık kanıtıdır." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Danimarka’da aşırı sağcı politikaların yaygınlaşması sonucu azınlıklara, özellikle Müslümanlara karşı Kur’an yakma, sokakta taciz ve saldırı gibi İslamofobik eylemler ile medyada ırkçı söylemlerde artışın olduğu kaydedildi.

Gelişmelerin üzüntüyle takip edildiği belirtilen açıklamada, "Demokrasi, özgürlük ve insan hakları gibi Danimarka’nın kurucu değerlerine aykırı olduğu aşikâr olan eylem ve söylemlerden politikacıların vazgeçmeleri ümidini korumaya da devam ediyoruz." değerlendirmesi yer aldı.

Yasa

Parlamentoda 9 Mart’ta oylanarak kabul edilen yasaya göre, Göç Bakanlığı, Danimarka demokratik değerlerine zarar verdiği değerlendirilen yurt dışındaki tüzel kişi, gerçek kişi, kuruluş ve devlet kurumlarını "yasak listesine" alacak.

Göç Bakanlığının yasak listesinde yer alanlar, ülkedeki herhangi bir STK ya da inanç grubuna, tek seferde ya da 1 yıl içinde en fazla 10 bin kron (12 bin 198 lira) bağış yapabilecek. STK ile camilerin de içinde bulunduğu inanç grupları, listede yer alanlardan Bakanlığın belirlediği meblağdan daha yüksek bağış ya da destek alması halinde parayı iade edecek.

Editör: Mehmet Çalışkan