Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Genel Başkanı Prof. Dr. Nevzat Yaşar Aşıkoğlu, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 29 Eylül'de açılışını yapacağı DİTİB Köln Merkez Camisi'nde basına yaptığı açıklamada, heyecanlı günler yaşadıklarını belirtti.

Aşıkoğlu, "Bu, Avrupa'nın ve Almanya'nın en önemli, en büyük camilerinden birisi ve bütün burada yaşayan Müslüman kardeşlerimiz için sembolik bir anlam ifade ediyor. Camimiz aynı zamanda barış, kardeşlik ve birlikte yaşama kültürünü de sembolize ediyor." dedi.

"Bin 250 kişi aynı anda ibadet edebiliyor"

26 metre kubbe yüksekliğine sahip ve bin 250 kişinin aynı anda ibadet edebildiği cami hakkında bilgi veren Aşıkoğlu, "Camimizin 2008'de proje çalışmaları başlamış. 2009'da temel atma töreni gerçekleştirilmiş ve 2017 yılının Ramazan ayına kadar bu yapım süreci devam etmiştir. Gayriresmi olarak ibadete başlanmıştır ama 29 Eylül 2018 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve buradaki Alman ilgili ve yetkililerin, dostlarımız ile cemaatimizin katılımıyla resmi açılış töreni gerçekleştirilecektir." ifadelerini kullandı.

Düzenlenen yarışmayı kazanan Alman Mimar Paul Böhm'ün projesinin hayata geçirildiğini hatırlatan Aşıkoğlu, camiyi ziyaret eden herkesin, iç süslemelerin ihtişamına hayran kaldığını söyledi.

"Kubbesinde bir hilal ve ortasında yıldız bulunuyor"

Aşıkoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Camimizde geometrik Selçuklu motifleri ağırlıklı olarak kullanıldı. Onun dışında Hz. Adem, Hz. Nuh, Hz. İbrahim, Hz. İsmail, Hz. İsa ve Hz. Musa olmak üzere büyük peygamberlerin isimleri camimizin sağ ve sol duvarlarına işlenmiştir. Onun dışında Ayet'el-Kürsi ve Bakara suresinin son iki ayeti, yine camimizin kubbe kısmına nakşedilmiştir. Bu yazılar, Hattat Hüseyin Kutlu tarafından yazılmıştır. Ayrıca camimizin iç aydınlatmasının kendine has bir özelliği vardır. Camimizin kubbe kısmında bir hilal ve ortasında yıldız bulunuyor. Bütün herkesi camimizi ziyarete ve ibadet etmeye bekliyoruz, açılışa davet ediyoruz."

6 dönümlük arazi üstüne inşa edilen ve DİTİB Genel Merkezi'ni de içinde barındıran bir külliye şeklindeki caminin toplam 17 bin metrekare kullanım alanı bulunuyor. Cami, 1'i büyük 8'i küçük 9 kapıya sahip. Nakkaş Semih İrteş'in iç tasarımını yaptığı külliyede alışveriş ve ticaret merkezi, kadın ve erkeklere mahsus lokaller, sergi ve seminer salonu, 600 kişilik konferans salonu, geniş çaplı bir kütüphane ve çalışma ofisleri yer alıyor. Dış yüzeyi cam ve betondan meydana gelen şeffaf ve modern bir yapıya sahip olan caminin alt katında otopark bulunuyor.


Teknik Özellikler

Almanya’nın en modern camisi olarak nitelendirilen Köln DİTİB Merkez Camii‘nin iç tezyinatında birlik ve beraberliği sembolize eden değişik motifler seçildi.

Köln DİTİB Merkez Camii’nin planı modern mimari tarzda inşa edilmiş, ortada büyük bir kubbe, yanlarda da yaprak dilimi şeklinde dört yarım kabuk kubbeden meydana gelmiş. Daire şeklinde bir alanı kaplayan bu merkezi kubbe ile dört yarım kabuk kubbenin yanlarında yaprak dilimi şeklinde kalan boşluklar cam ile örtülmüş. Külliyeye ait cami kısmı birinci kata inşa edilmiş. 

Külliyeye merdivenlerle çıkılarak cümle kapısından içeri giriliyor. Caminin dış mekanda ikişer tane yüzük şeklinde şerefesi olan ve dikkat çekici iki minaresi var.

Özel doğal taşlarla yapılmış avludan cümle kapısını geçerek ibadet alanına girildiğinde, iki kemer üzerine oturtulmuş büyük kubbesini ve onu tutan yaprak yarım kubbeleri ve kemerleri görülüyor.

Almanya’nın Köln kentinde 07 Kasım 2009 tarihinde temeli atılarak yapımına başlanan Köln DİTİB Merkez Camii, 9 Haziran 2017 Cuma günü cuma namazı ile ibadete açıldı.

Eyaletin en önemli bilim, kültür, sanat, ticaret ve turizm merkezi olan Köln gibi bir tarihi şehire zenginlik katacak olan DİTİB Merkez Camii, sadece cami değil, içerisinde çok değişik sosyal alanları barındıran bir mabed, bir kültür merkezi özelliğini taşıyor.


 

Editör: Mehmet Çalışkan