Osmanlı padişahlarından Sultan 2. Bayezid'in torunu Gazi Hüsrev Bey tarafından kurulan medrese, savaşlara ve tüm zorluklara rağmen bugün de ülkenin en saygın liselerinden biri olarak varlığını sürdürüyor.

Bosna Hersek'teki en eski eğitim kurumu olan ve lise diploması denkliği de bulunan Gazi Hüsrev Bey Medresesi'nde dini derslerin yanı sıra bilimsel dersler de veriliyor.

Okulda verilen kaliteli eğitim nedeniyle aileler çocuklarının burada okumasına büyük önem veriyor.

Gazi Hüsrev Bey’in Bosna Sancak Beyliği yaptığı dönemde, başta Saraybosna olmak üzere bölgede çok sayıda cami, hamam, aşevi ve eğitim kurumu gibi vakıf eserleri yaptırdığı biliniyor.

8 Ocak 1537'de ise Saraybosna'da kendi adıyla anılan Gazi Hüsrev Bey Medresesi'ni kurdu.

Medresede eğitim öğretim faaliyetleri Osmanlı’dan sonra da aralıksız devam etti.

Komünist eski Yugoslavya döneminde de eğitime devam eden medrese, 1992-1995 yıllarında yaşanan savaşta, şehir kuşatma altındayken eğitim öğretim faaliyetine devam ediyordu.

Ülkenin en eski eğitim kurumu olan medrese, İngilizce, Arapça ve Türkçe dillerinde eğitim verilmesi nedeniyle de Boşnak ailelerin öncelikli tercihleri arasında yer alıyor.

Diplomaları ülkedeki diğer lise diplomalarına denk olan mezunlar, medreseyi bitirdikten sonra sadece ilahiyat değil istedikleri bütün fakültelerde eğitim görebiliyor.

Aynı zamanda medreseyle birlikte kurulan Gazi Hüsrev Kütüphanesi de 482. kuruluş yılını kutluyor.

İhtiva ettiği birçok el yazması Osmanlı eserinin yanı sıra modern eserlerinde bulunduğu kütüphanede bir yenileme merkezi ile konferans ve sergi salonu da bulunuyor.

Günümüzde halen medrese ile birlikte öğrencilerin ve halkın hizmetinde olan kütüphane, bir ilim merkezi olma özelliğini sürdürüyor.

Editör: Mehmet Çalışkan