Diyanet İşleri Başkanlığı ve Diyarbakır Müftülüğünce “Mevlid-i Nebi Haftası” etkinlikleri kapsamında bir program düzenlendi.

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen programda Kur’an-ı Kerim tilaveti yapıldı, salavatlar getirildi, ilahi ve kasideler okundu.

"Peygamberimiz ve Gençlik" teması ile düzenlenen programa katılan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Burhan İşliyen, Diyarbakır’ın Peygamberimizin emaneti olan sahabe-i kiramdan birçok iz taşıdığı yerlerden biri olduğunu söyledi.

İşliyen, Hz. Peygamberin etrafında yetişen genç sahabilerin, nasıl bir iklimde yetiştiklerinin, dünyanın her tarafına İslam nurunu ulaştıracak aşkı, imanı nasıl kazandıklarının üzerinde durulması gerektiğini kaydetti.

“Gençlerimize iyilikle ve güzellikle davranmalıyız”

İşliyen, “Kıymetli anne-babalar, altını çizmemiz gereken husus, gençlerimize rahmetle, şefkatle, iyilikle ve güzellikle davranmamızın gerekliliğidir” dedi.

Peygamberin etrafında yetişen gençlerin rahmet ikliminde büyüdüğünü belirten İşliyen, “O gençlerde sevgiye dayalı bağlılık oluşmuştur” ifadelerini kullandı.

Kur’an-ı Kerim'de geçen, Peygamberlerin oğulları ile konuşmalarına değinen İşliyen, Peygamberlerin çocuklarına hitap ederken sevgi ve nezaketli olduklarının altını çizdi.

Anne ve babalara seslenen İşliyen, gençlere rahmet, şefkat, iyilik ve güzellikle yaklaşılmasının önemine değinerek, “Sevgimizi yavrularımıza, gençlerimize hissettirelim” ifadelerini kullandı.

“Peygamber sevgisinin içini ibadet, ahlak, edep ve haya ile doldurmalıyız”

"Kızı kapıdan girdiğinde ayağa kalkan Peygamberimiz var bizim. Onu yanına oturtan, sırtını sıvazlayıp, okşayan, ona ilgi ve iltifat gösteren Allah'ın Resulüdür" diyen İşliyen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Peygamberimiz, 'Beni seviyorsanız ağzınızdan yalan çıkmayacak, beni seviyorsanız komşuluğunuz güzel olacak, emanet hukukuna riayet edeceksiniz. Bunları yapmazsanız beni sevme iddianız boş olur' diye nasihatte bulunmuştur. Peygamber sevgisinin içini ibadet, ahlak, edep ve haya ile doldurmak gerekir."

“Allah, hayatımızı Peygamberimizin hayatına benzetsin, ahlakımızı onun ahlakına benzetsin, sünnetini yol olarak benimseyebilmeyi bizlere nasip eylesin” duasında bulunan İşliyen “Evlerimiz, Peygamber Aleyhisselam'ı misafir etmeye, yüreklerimiz, Hz. Peygamber ile karşılaşmaya, çocuklarımız, Hz. Peygamber aleyhisselatu vesselam ile tanışmaya hazır mı? İzlediklerimiz, Peygamberle beraber izlenecek şeyler mi? Okuduklarımız, Hz. Peygamberin yanında paylaşılacak şeyler mi? Her birimiz kendi içimizde, vicdanımızda bunun muhasebesini yapmak durumundayız” diye konuştu.

“Allah, çocuklarımızı imanla yetiştirebilmeyi nasip eylesin”

Hz. Hacer’in yakıcı sıcakta Safa ve Merve arasındaki koşturmasından ve oğlu Hz. İsmail için duyduğu endişeden bahseden İşliyen, şöyle devam etti:

“Hacer annemizin Safa ile Merve arasında küçük İsmail'e endişe ettiğinden daha fazla endişe etmemiz gereken gençlerimiz ve çocuklarımız var bugün. Hacer annemizin kendisi için Rabbine yalvardığı İsmail'den daha çok Rabbimize yalvarmamız gereken yavrularımız, gençlerimiz var bugün. Hacer annemizin kendisi için korktuğu İsmail'inden daha çok kendileri için korkmamız gereken çocuklarımız, gençlerimiz var bugün” diyerek şunları ekledi; “Bir annenin dünyada yaşayabileceği en büyük acı, gözünün önünde çocuğunun helakini izlemek olmalı. Allah, hiçbir anneyi böyle imtihan etmesin. Çocuklarımıza sahip çıkmayı nasip eylesin. Allah, çocuklarımızı imanla yetiştirebilmeyi, en aziz emanet olarak büyütebilmeyi nasip eylesin bize.”

Gençlere sahip çıkmanın önemive vurgu yapan İşliyen şunları söyledi, “Kıymetli kardeşlerim bizim sahip çıkmamız gereken evlatlarımız, gençlerimiz, yarın Rabbimize vereceğimiz bir hesabımız var, Ya Rab ben gittim, ben yaptım, ben koştum ama bu kadar karşılık aldım diyebilecek bir gayretimiz olmalı, Allah o gayret cümlemize ihsan eylesin” şeklinde konuştu.

Programa, Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla, İl Müftüsü Yavuz Selim Karabayır ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Editör: Mehmet Çalışkan