Diyarbakır Müftülüğü ile ilçe müftülüklerine bağlı Kur'an Kurslarında hafızlık eğitimini tamamlayan 112 öğrenci için “Hafızlık İcazet Merasimi” düzenlendi.

Ulu Cami’de düzenlenen merasim, Diyarbakır Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürü Fatih Çatmakaş’ın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı, İl Müftüsü Yavuz Selim Karabayır’ın açış konuşması ile devam etti.

Diyarbakır’da eskiden beri var olan medreseler dolayısıyla Diyarbakır halkının böyle programlara yabancı olmadığını belirten İl Müftüsü Karabayır; “Allah Diyarbakır’a sahabilere lâyık hafızlar yetiştirmeyi nasip etsin. Bu vesileyle hafızları yetiştiren annelerini, babalarını ve hocalarını tebrik ediyorum. Onlara hizmet eden hayır sahiplerini ve yine idarecilerini tebrik ediyorum. Allah mübarek eylesin.” dedi.

Sur Kaymakamı Abdullah Çiftçi ise şöyle konuştu:

“Sahabilerin fethettiği, 639’dan beri ezanın hiç susmadığı ve ‘İslam'ın 5. Haremi’ olarak kabul edilen tarihi Ulu Cami’de güzel bir törene şahitlik ediyoruz. Rabbim bu gibi güzel hizmetlerin sayısını artırsın. Kur'an ve Efendimizin (s.a.s.) sünneti bu toplumda hüküm sürdükçe, bu toplumun ve bu milletin hiçbir alanda mağlup edilemeyeceğini biliyorlar. Dolayısıyla, Kur'an-ı ve Peygamber Efendimizin sünnetini elimizden almak için büyük gayretler gösterdiler. Bu coğrafyada yaşanan sıkıntının temelinde Kur'an ve Efendimizin sünnetini elimizden alma çabası var. Ailemizde, çevremizde, iş yerimizde ve yaşadığımız her yerde bu toplumun temel sıkıntısı, Kur'an'a ve Peygamber Efendimizin sünnetine göre yaşamayışımızdır. Maalesef bizler Kur'an'ın hükümlerine sırtımızı döndüğümüzde, Efendimizin rehberliğini bir kenara bıraktığımızda, sokaklarımız ve beldelerimiz sıkıntıyla karşı karşıya kaldı.”

Son katılımcılara ve hafızlara hitap eden Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Kadir Dinç; “Peygamber Efendimiz hadis-i şerifinde; ‘Ümmetimin en şereflisi Kur'an'ı taşıyan hafızlardır.’ buyurur. Dolayısıyla hafızlar Kur’an-ı Kerim’in en şerefli elçileridir. Onlar vahiy taşıyan meleklerle beraberdir. Bugün en hayırlı insanlarla beraber olmanın feyzi ve bereketi içerisindeyiz. Mevlay-ı Zülcelal, Kur'an-ı Kerim'in ahlakı ile ahlaklanmayı hepimize nasip eylesin. Her kim ki Kur'an-ı Kerim'i okur, onun helalini helal, haramını haram bilerek Kur’an-ı Kerim’e sahip çıkarsa, kendisine kıyamet gününde cennete girmeye hak kazanan 10 kişiye şefaat etme izni verilecektir.” ifadelerini kullandı.

Reis'ul Kurra Vekili Mustafa Demirkan’ın yaptığı duanın ardından hafızlara icazetleri ile birlikte çeşitli hediyeler takdim edildi.

Diyarbakır İl Müftülüğünce düzenlenen Hafızlık İcazet Merasimi’ne Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Kadir Dinç, Reis'ül-Kurra Vekili Mustafa Demirkan, İl Müftüsü Yavuz Selim Karabayır, Sur Kaymakamı Abdullah Çiftçi, İl Müftü yardımcıları, ilçe müftüleri, din görevlileri, hafızlar ve aileleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Editör: Mehmet Çalışkan