Diyarbakır Müftülüğü, bölgede yakınlarını kaybedenlerin üç gün boyunca taziye evlerinde yüzlerce insana iki öğün yemek vermek zorunda kaldığı uygulamanın, cenaze sahiplerini mağdur ettiği düşüncesi ile taziye evlerinde yemek uygulamasına son verilmesini kararlaştırdı.

Halkı öncelikle taziye konusunda bilgilendirerek söz konusu uygulamaya son vereceklerini belirten İl Müftü Vekili Nihat Koç, konuya ilişkin Diyanet Haber’e yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Taziye evlerinde verilen yemeklerin vatandaşa yük olmaya başlaması nedeniyle, cami müştemilatında bulunan taziye evlerinde yemek verilmemesi için yazı gönderdik. Taziye evlerine ‘Yemek Verilmez” yazıları astık. Hutbelerde ve vaazlarda bu konuyu dile getirmeleri için din görevlilerini bilgilendirdik.”

Cenaze sahiplerinin İslam’ın tasvip etmediği yöntemlerle yemek vermek için maddi kaynak bulma çabasına girdiğini ifade den Koç, “İmkânı olmayan vatandaşlarımız İslam’ın ruhuna aykırı olan bir davranışla bankadan faizle kredi çekiyor. Bu asla kabul edilemez. Vatandaşımız taziyesine gelenlere yemek vereceğim diyerek faizle kredi çekemez.” dedi.

Müftü Vekili Koç şöyle devam etti:

“İrfan geleneğimizde cenaze olduğu zaman komşu, eş, dost ve durumu iyi olan kişilerin cenaze sahibini gözetmesi gerekiyor. Onlar yemek yapıp cenaze evine götürürler. Cenazede yemek vermek zorunluluk, mecburiyet değildir. Bu yanlıştan acilen dönülmesi gerekiyor.

Taziye evinde yemek uygulamasının sona ermesi için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. İnsanlarımıza artık bu adetler zahmet ve külfet getirmiştir, onları zor durumda bırakmıştır. İl Müftülüğü olarak üzerimize düşen vazifeleri büyük bir titizlik içerisinde sürdüreceğiz.”

Editör: Mehmet Çalışkan