Erbaşı'ın Konuşmasından Satır Başları:

Bizleri yaratan, yaşatan, maddi-manevi sayısız nimetlerle donatan, vahyin kalbi Mekke’de bir araya getiren Cenab-ı Allah’a sonsuz hamd-ü senalar olsun.  
İnsanlara hakkı-hakikati tebliğ eden bütün peygamberlere ve Kur’an-ı Kerim’i yaşanan bir hayata dönüştürerek bize en güzel örnekliği gösteren Rasul-i ekrem (s.a.v) Efendimize sonsuz salat ve selam olsun.

Çok değerli basın mensubu arkadaşlarım! 

Öncelikle hepinizi sevgi ve muhabbetlerimle selamlıyorum. 

Kutlu şehir Mekke’ye hoş geldiniz. İlk Peygamber de son peygamber de bu şehre gönderildi. İlk insan bu şehirde yaşadı ve insanlık tarihi burada başladı. Vahyin ve tarihin merkezinde, geçmiş ve geleceğin buluştuğu bir yerde bulunuyoruz. 
Hac, İslam’ın en kapsamlı ibadetidir. Zira her bir uygulamasının ifade ettiği mana ile Müslüman hayatının temel ilkelerini bünyesinde toplayan bir ibadettir. 

Yürekleri Allah ve Rasulünün sevgisi ile yanıp tutuşan mü’minler için en büyük özlem, vuslat ve heyecan olan hac, mübarek bir yolculuk, kutlu bir ibadet, büyük bir arınma mevsimi, tövbe ve dua zamanı, rahmet ve mağfiret iklimidir 
Sayısız hikmetleri ve güzellikleri içinde barındıran hacc yolculuğunun, bir müminin hayatına değer katması için anlamak, arınmak ve adanmak olmak üzere üç temel esası olmalıdır. 

Hac anlam arayışıyla hakikatin künhüne vakıf olmaktır. Bu manada hac bir eğitimdir. Bir okuldur. 

Bize İslam’ın temel ilke ve değerlerini hem teorik hem de pratik olarak öğreten bir mekteptir. İhram, tavaf, safa, merve, sa’y, tıraş olmak, ihram yasakları, vakfe, şeytan taşlama gibi bir çok sembol ile öne çıkan hac ibadetinde asıl önemli olan her sembolün ifade ettiği büyük manayı idrak etmektir. 

Zira hac, bu semboller üzerinden bize varoluşu, yaratılış gayesini, kulluk bilincini, insani değerleri, güzel ahlakı öğretmektedir. Bu bilgi ve bilinç ile hac yapılırsa dünyaya güzellik katacak, ahirette karşılığı cennet olacaktır. 
Çünkü Peygamber efendimiz “mebrur bir haccın karşılığı cennettir” buyurmaktadır. 

Bu açıdan Diyanet İşleri Başkanlığı olarak haccı irşad için önemli bir fırsat olarak görüyoruz. 

Başkanlığımız üst düzey görevlilerinden ve üniversitelerimizden 57 kişilik özel bir irşat ekimiz var. 398 kadın irşat görevlimiz var. Yine 413 kafile başkanı ve 1729 din görevlisi hocamızla irşad faaliyeti yürütüyoruz.

Ayrıntılar Geliyor...


 

Editör: Mehmet Çalışkan