Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Ramazan ayının ilk iftarında TRT1 ekranlarından canlı yayınlanan “Ramazan Sevinci” programının konuğu oldu.

İstanbul’dan yayınlanan programa Ankara’dan video konferans sistemiyle katılan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, milletimizin ve İslam aleminin Ramazan ayını tebrik etti.

Başkan Erbaş, Hazreti Peygamberin “Müminler bir vücudun azaları gibidir. Vücudun azalarından herhangi birisine bir sıkıntı okunduğunda nasıl tüm azalar onu hissederse Müslümanlar da böyledir” hadisini hatırlatarak, "Dünyanın neresinde olursa olsun. Bir sıkıntı, bir acı, bir felaket yaşadıkları zaman dünyanın öbür ucundaki Müslüman da onu hisseder. Ondan rahatsız olur. Onu ortadan kaldırmaya çalışır” dedi.

“Hocalarımız, ihtiyaç sahibi kardeşlerimize ulaşmaya çalışıyorlar”

Diyanet İşleri Başkanlığının, tüm personeliyle ülke genelinde yürütülen Kovid-19’la mücadele kapsamında yaptığı çalışmaları aktaran Başkan Erbaş, “Koronavirüs sıkıntısını en aza indirme  noktasında 140 bin hocamızla, hocalarımızın rehberlik, önderlik yaptığı milyonlarca insanımızla bu konudaki sorumluluklarımızı yerine getirmeye çalışıyoruz. Vefa Sosyal Destek Grupları’nda 61 bin hocamız, valilerimizin önderliğinde nerede bir ihtiyaç sahibi kardeşimiz varsa ona ulaşmaya çalışıyorlar, manevi rehberlik yapıyorlar” diye konuştu.

Başkan Erbaş, Türkiye Diyanet Vakfı’nın 45 yıldır insanlığın hizmetinde yeryüzünde iyilik egemen oluncaya kadar çalışmayı amaç edinmiş çok önemli bir kuruluş olduğunu dile getirerek, “Geçen yıl Ramazan ayında 98 ülkede iftar sofraları kurmuştuk. Biz buralarda sadece iftar sofrası kurmuyoruz, milletimizin muhabbetini, sevgisini götürüyoruz. Bayrağımızı tanıtıyoruz. Milletimizin cömertliğini o insanlara göstermiş oluyoruz. Kardeşliğimizi, gönül coğrafyamızda ki o insanlara Türkiye’nin büyüklüğünü göstermeye çalışıyoruz. Kurban Bayramı münasebetiyle 149 ülkeye ulaştı. Biz gittiğimiz yerlere valizlerimizi, kervanlarımızı dolu götürüyoruz, boş getiriyoruz” şeklinde konuştu.

“‘Biz bize yeteriz Türkiyem’ seferberliği, milletimizin ne kadar cömert olduğunu bir kez daha gösterdi”

Müslümanlar için iyilik yapmanın Allah’ın bir emri olduğunu belirten Başkan Erbaş, şöyle devam etti:

“Şu anda hem ülkemizde hem dünyanın her yerinde malum virüs sebebiyle insanlar sıkıntı yaşıyor. İşini, aşını kaybeden, sıkıntıya düşen insanlara bizim yardımcı olmamız gerekiyor. “Komşusu açken tok yatan bizden değildir” buyuran bir Peygamberimiz var. Dolayısıyla bu süreçte özellikle devletimizin, Cumhurbaşkanımızın önderliğinde başlatmış olduğu, ‘Biz bize yeteriz Türkiyem’ seferberliğine milletimizin her bir ferdinin büyük bir coşku ile katılmış olması milletimizin ne kadar cömert olduğunu, ne kadar büyük olduğunu bir kez daha göstermiş oldu. Ramazan ayı Kur'an ayıdır, infak ayıdır, zekat ayıdır, sadaka ayıdır, yardımlaşma ve dayanışma ayıdır. Eğer bunları dikkate alarak Ramazan ayını ifa edersek biz bu süreçten maddi ve manevi olarak kazançlı çıkacağız.”

“Bu şerrin hayra dönüşmesindeki katkımız, tedbirlere riayet etmemiz olmalı”

Başkan Erbaş, Kur’an-ı Kerim’de, ‘Bazen şer beklediğiniz şeylerde sizin için hayır vardır. Hayır beklediğiniz şeylerde de sizin için şer olabilir. Allah bilir, siz bilmezsiniz’ buyurulduğunu hatırlatarak, “Cenab-ı Hak bu şerden hayır yaratacak, buna olan inancımız tamdır. Ancak milletimize şunu özellikle ifade etmek istiyorum. Rabbimiz hayrı yaratacak ama bizim bu sürecin hayırla sonuçlanmasına katkımız ne olacak, buna dikkat etmemiz lazım. Tedbire, tevekküle ve duaya devam. Bu şerrin hayra dönüşmesindeki katkımız, tedbirlere riayet etmemiz olmalı. Tevekkül içerisinde Cenab-ı Hakkın takdirine boyun eğmeliyiz” diye konuştu.

Editör: Mehmet Çalışkan