Bilindiği üzere geçtiğimiz aylarda il ve ilçe müftülerine Nüfus Hizmetleri Kanunu’nda yapılan değişiklikle evlendirme memurluğu yetkisi verilmişti.

Mevzuat gereğince evlendirme işlemi yapacak personelin işlerini hatasız, kolay ve hızlıca yapması için Diyanet Bilgi Yönetim Sistemi (DİBBYS) içerisinde ek bir web uygulaması geliştirildi. Artık Müftülükler, söz konusu uygulama ile evlendirme işlemleri için gerekli olan formları elektronik ortamda doldurarak hızlıca ve hatasız bir biçimde hazırlayabilecek.

Uygulamanın geliştirilmesi Bilgi Yönetimi ve İletişim Daire Başkanlığınca, yürütülmesi de Aile ve Dini Rehberlik Daire Başkanlığınca yapılıyor.

“Evlendirme İşlemleri” uygulamasını, il ve ilçe müftüleri ile müftülerin yetkilendirdiği müftülük çalışanı, Evlendirme KPS Taahhütnamesi doldurup onaylattıktan sonra, DİBBYS kullanıcı adı ve şifresiyle kullanabiliyor.

Müftülüklerce, başvuran çiftlerin belgeleri incelenerek, geçerli bir başvuru olması durumunda, Kimlik Paylaşım Sistemi (KPS) servisleri kullanılarak sisteme kayıt yapılıyor. Kayıt yapılmasına istinaden nikâh için gerekli belgeler elektronik ortamda doldurularak hazırlanıyor. Nikâh kıyıldıktan sonra da “Evlenme Bildirim Formu” sistemden çıktı alınıp Nüfus Müdürlüklerine gönderilerek çiftlerin evlenme işlemlerinin Nüfus Sistemlerine işlenmesi sağlanıyor.

Editör: Mehmet Çalışkan