İlk Türk Hacı Kafilesi Mekke’ye Ulaştı

Diyanet İşleri Başkanlığı 2018 yılı Hac ve Umre Organizasyonu kapsamında 18 Temmuz’da Medine’ye gelen ilk kafile, Medine’de dört gün süren ziyaretlerinin ardından Mekke’ye hareket etti.

Hacı adayları Mekke’ye ulaştıklarında öncelikle umre yapmak üzere, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V)’in veda haccında yaptığı gibi Medine’den Mekke istikametinde yer alan Zülhuleyfe bölgesinde ihrama girdiler.   

Ardından Mekke’ye doğru hareket eden hacı adayları akşam saatlerinde kutlu şehir Mekke’ye ulaştı.

Mekke’de ilk hac kafilesini karşılamak üzere Türk ve Suud yetkililer özel bir program düzenledi. Mekke Koordinasyon ve İskan Ekibi Başkanlı’ğının hazırladığı karşılama törenine; Suudi Arabistan Hac Bakanlığı yetkilileri, Türkiye Cumhuriyeti Cidde Başkonsolosu Dr. Akif Menevşe, Cidde Din Hizmetleri Ataşesi Süleyman Sarı, Türkiye ve Avrupa Hacıları Müessesesi Başkanı Tarık Ankavi, Mekke Koordinasyon ve İskan Ekibi Başkanı Remzi Bircan, Mekke Ayniyat ve İaşe Ekibi Başkanı Yaşar Çapçı, Mekke Sağlık Ekibi Başkanı Zeki Sayar, Mekke Servis Ekibi Başkanı Tuncay Altınışık ve yardımcıları ile görevli personel katıldı.

Türk Hacı Adayları Mekke’de Güllerle Karşılandı

Hacı adayları servislerinden salavat-ı şerifeler ve ilahiler eşliğinde indi.

Otelin girişinde hacı adayları güllerle karşılandı. Her bir hacı adayına hurma, zemzem ve şerbet ikram edildi, hediye seccade verildi. 

Ardından otel lobisinde karşılama programı düzenlendi. Program Kur’an-ı kerim tilaveti ile başladı. Ardından Mekke Koordinasyon ve İskan Ekibi Başkanı Remzi Bircan’ın açılış konuşması ile devam etti. yaptı. Bircan; sağlık, servis, ayniyat, irşad ve denetim gibi her sahada hacılarımızın yanında müessesenin değerli ekibiyle birlikte hac boyunca hizmete hazır olduklarını ifade etti. 

Cidde Din Hizmetleri Ataşesi Süleyman Sarı ise hacı adaylarının Mekke’ye gelerek Duyufurrahman yani Allah’ın misafirleri, Beytullah’a komşu olarak Carullah yani Allah’ın komşusu ünvanlarını aldıklarını belirtti, hac farizasını tamamlayıp memleketlerine döndüklerinde ise Vefdullah yani Allah’ın elçisi, temsilcisi ünvanını alacaklarını bu ünvanlarını da ancak Kur’an ve Sünnete uyarak koruyabileceklerini ifade etti.

Hacı adayları karşılama programının ardından odalarına yerleşip bir süre dinlendikten sonra Kabe ile buluştular ve umre vazifelerini yerine getirdiler.


 

Editör: Mehmet Çalışkan