Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Ankara Kocatepe Camii’nde din görevlileri ile bir araya geldi.

25 Haziran’da “Camide çocuk sesi, Vatanımın neşesi” sloganıyla başlayacak olan Yaz Kur’an Kursları dolayısıyla Ankara İl Müftülüğünün düzenlediği programa katılan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Kocatepe Camii’nin tarihi bir gün yaşadığını ifade ederek, “Başkentimizin 25 ilçesinin tüm görevlileri şuanda bir arada. Yan yana, omuz omuza birlikte rükû ettik, secde ettik. Bu muhteşem tabloyu bize yaşatan Rabbimize sonsuz hamd-ü senalar olsun” dedi.

“Sizden hayra çağıran iyiliği emreden kötülükten men eden bir ümmet bulunsun” ayetini hatırlatan Başkan Erbaş, “İşte o ümmet karşımda.  Ankara’nın ilçeleri, köyleri ve mezralarına varıncaya kadar din konusunda insanları aydınlatmakla görevli, mükellef manevi mimarlarımız burada şuanda. Sonunda ne vardır, “işte onlar kurtuluşa ereceklerdir" yeter ki bu ümmetin içerisinde yer alalım” diye konuştu.   

Başkan Erbaş, Diyanet’in sadece yurtiçinde değil yurtdışında da 106 noktada diyani hizmetleri ve din eğitimi hizmetlerini yürüttüklerini söyledi.

“Boşa geçirecek vaktimiz yok”

Din görevlilerinin Peygamber Efendimizin yapmış olduğu çalışmaları üzerinde emanet olarak taşıdıklarının altını çizen Başkan Erbaş, şöyle konuştu:

“Bizler görevimizi tamamladığımızda görev yaptığımız yerdeki insanlara dönüp de, “yarın benim için görevi yaptığıma dair Rabbime şahitlik eder misiniz, görevimi hakkıyla yapabildin mi” diye sorduğumuzda, eğer muhatap kitlemiz, “Allah razı olsun senden hocam vazifeni hakkıyla ifa ettin. Biz de senin için yarın Rabbimizin huzurunda şahitlik edeceğiz. Senin iyiliğine, seninle vazifeni yaptığına şahitlik edeceğiz” dedirtebilirsek işte o zaman ne mutlu bizlere, Allah böyle dedirtmeyi hepimize nasip etsin. Bunun için çalışmamız gerekiyor. Bunun için diyorum ki tembellik bize yaklaşamasın.”

İşlerinin vakitlerinden çok olduğuna dikkat çeken Başkan Erbaş, “İnsanların aydınlanmaya, doğru dini bilgiye ulaşma ihtiyacı var. Bizler eğer öğrendiklerimizi insanlara öğretmezsek, doğru dini bilgi ile insanları donatmazsak insanlar hurafecilerden etkileniyor. Din istismarcılarından etkileniyor. Bunun için diyorum ki duracak vaktimiz yok. Boşa geçirecek vaktimiz yok” ifadelerini kullandı.

“Temsil iyi olursa takdimde etkili olur”

Diyanet İşleri Başkanlığının yaş gruplarından eğtim durumlarına kadar birçok farklı muhatap kitlesine hitap ettiğine işaret eden Başkan Erbaş, “Kendimiz çok iyi bir şekilde yetiştirmemiz, hazırlamamız gerekiyor. İnsanlara doyurucu bilgiler vermemiz lazım” şeklinde konuştu.

Başkan Erbaş, günlük kitap okumanın din hizmetinde etkiyi arttıracağını kaydetti.

İhlas samimiyet aşk ve heyecanın din görevlisinin olmazsa olmaz özellikleri arasında yer aldığını belirten Başkan Erbaş, şöyle devam etti:

“Biz örnek insanlarız, mahallemizin, köyümüzün, ilçemizin, ilimizin örnek insanlarıyız. Herkes bizim hal ve hareketlerimize bakıyor. Yaz Kur’an kurslarında bizim çocuklarımıza hem eğitim olarak hem de davranış olarak en güzelini yapmamız gerekiyor. Temsilimiz en güzel bir şekilde yapmamız gerekiyor. Çünkü temsil iyi olursa takdimde etkili olur.”

Başkan Erbaş, yaz Kur’an Kursları için çocukları beklemeden evlerine, ailelerine gidilmesi gerektiğini kaydederek, şunları söyledi:

“O çocukların aileleriyle irtibata geçeceğiz. Beklemeyeceğiz, biz gideceğiz alıp getireceğiz. Şunu açık yüreklilikle söylemek isterim, sizlerin sayesinde bir çocuğumuzun bir gencimizin gönlüne Cami, Kur’an, Allah, Peygamber sevgisi düşürürseniz sizi ömür boyunca hep anacak. Sorulduğunda diyecek ki, ‘ben çocukken camiye gitmiştim. Yaz Kur'an Kursuna gitmiştim öyle güzel, öyle hal ve hareketiyle sevdiren, kolaylaştıran, nefret ettirmeyen bir hocam vardı ki, Allah ondan razı olsun. Ben bugün camiye geliyorsam vesilesi odur’ böyle anılmayı herkese Rabbim nasip eylesin.”

“Din istismarının 15 Temmuz’da nelere sebep olduğunu gördük”

Başkan Erbaş, zoru başarmanın önderlerin işi olduğunu ifade ederek, çocukları camilere davet etmenin, onlara sahip çıkmanın azmedilmesi gereken önemli bir iş olduğunu dile getirdi.

Din istismarının 15 Temmuz’da nelere sebep olduğunu hatırlatan Başkan Erbaş, “O yüzden biz kapı kapı dolaşacağız. 15 Temmuz'da başımıza gelen bu bela din istismarı yüzden gelmedi mi, nasıl istismar ettiler. Yaz Kur'an kursunda çocukların sayısı ne kadar artarsa, nitelik olarak da onlara doğru dini bilgiyi aktarırsak millet olarak o kadar kazançlı olacağız. Din gönüllüleri olarak o kadar kazançlı olacağız. Rabbimizin huzurunda hesap verirken hesabı kolay vereceğiz” şeklinde konuştu

Programa, Ankara İl Müftüsü Mehmet Sönmezoğlu, İl Müftü Yardımcıları, İlçe Müftüleri ve Ankara’da görev yapan çok sayıda din görevlisi katıldı.

Editör: Mehmet Çalışkan