Bitlis Polis Evi’nde gerçekleşen programda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, “Bugün güzel Bitlisimizde her kesimden insanımızın bir arada bulunmuş olması, çeşitli konularımızı birlikte müzakere edecek oluşumuz, birliğimizin, beraberliğimizin, ve yüreklerimizin birlikte vurduğunun en büyük göstergesidir” dedi.

Başkan Erbaş, medreselerin Ashab-ı Suffenin bir şubesi olduğunu ifade ederek, “En zor zamanlarda ilminin inkıtaya uğramaması için her türlü zorluğa ve sıkıntılara göğüs gerdiler. Özellikle bu bölgelerde Müslümanların çocuklarını, gençlerini aldılar, okuttular. Camiler o vesileyle imamsız, kürsüler vaizsiz, minberler hatipsiz kalmadı. Emeği geçen ve rahmeti Rahman'a kavuşan bütün hocalarımızın kabirleri cennet bahçelerinden bir bahçe olsun” şeklinde konuştu.

Peygamber Efendimizin “İşi ehline vermediğiniz zaman kıyameti bekleyiniz” hadisini hatırlatan Başkan Erbaş, “Hangi alanda olursak olalım ehliyetli, kaliteli, nitelikli insanlar yetiştirmemiz lazım” ifadelerini kullandı.

Başkan Erbaş, gençlere sahip çıkılmadığı zaman onlara birtakım inkarcı, dinden uzak ideolojilerin etki ettiğine dikkat çekerek “İslam'ın ilk yıllarında fethedilen bu bölgelerde o günden bugüne mayası İslam’la yoğrulmuş bu milletin çocuklarını inkârcı bir ideoloji nasıl elde edip de dağa çıkarabiliyor, yanlış yönlere gönderebiliyor. O zaman kendimizi muhasebeye çekmemiz lazım” diye konuştu.

Davalarının bu milletin çocuklarına gençlerine hizmet etmek, ilim yolunda onları yetiştirmek olduğunu belirten Başkan Erbaş, “Bütün ilimler değerlidir. Önemli olan o ilim yolunda yetişen gençlerimizi Allah rızası için rabbini, peygamberini, kitabını bilen, vatanını ve milletini seven, birlik ve beraberlik ruhu ile hareket eden gençler olarak yetiştirelim. Bakın o zaman medeniyetimizin yüceldiği, yükseldiği asırlar gibi yine bu millet yücelecek ve yükselecek inşallah” dedi.

Mevlid-i Nebi Haftası

19 Kasım cecesinin Mevlid Kandili olduğunu ve o haftayı da ‘Mevlid-i Nebi Haftası’ olarak kutlayacaklarını dile getirerek şöyle konuştu:

“Biz bu haftayı bütün illerimizde ve ilçelerimizde yapacağımız programlarla kutlayacağız. Konumuz bu sene “Peygamberimiz ve Gençlik” Mevlid-i Nebi Haftası’nda konferanslarımız, sempozyumlarımız, panellerimiz ve kitaplarımızla “Peygamberimiz ve Gençlik” konusunu işlemeye çalışacağız. Peygamberimizi onlara nasıl tanıtacağız. Hz. Ebubekir gibi nasıl sıddik yapacağız. Hz. Ömer gibi nasıl adil yapacağız. Hz. Osman gibi nasıl iffetin timsali bir genç meydana getireceğiz. Hz Ali gibi ilmi ve cesaretiyle nasıl bir genç yetiştireceğiz. Hz. Hatice, Hz Ayşe, Hz. Fatıma gibi bir kızımızı nasıl yetiştireceğiz.”

Toplantıya Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Burhan İşliyen, Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Kadir Dinç, Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Hafız Osman Şahin, Bitlis İl Müftüsü Mehmet Feysal Geylani ve çok sayıda kanaat önderi ve STK temsilcisi katıldı.

Editör: Mehmet Çalışkan