Hac farizasını yerine getirmek üzere dünyanın dört bir tarafından kutsal topraklara akın eden milyonlarca hacı adayı, hacı olabilmek için son görev olan Arafat vakfesine hazırlanıyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı da Türk hacı adaylarının sorunsuz bir şekilde hac görevlerini yerine getirebilmeleri için gece gündüz çalışıyor.

Hacı adayları Arafat’a “terviye günü” yani Kurban bayramı arefesinden bir gün önce intikal edecek ve geceyi Arafat’ta geçirecek. Sabah namazını Arafat’ta kılacak olan hacı adayları, vakfe duasının yapılacağı vakte kadar ibadetle meşgul olacak.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın yapacağı vakfe duasının ardından, Müzdelife’ye hareket edecekleri vakte kadar hacı adayları yine ibadet edip dua edecekler.

Diyanet İşleri Başkanlığı 2018 Yılı Hac Organizasyonu kapsamında, Avrupa’dan gelen kafilelerle birlikte sayıları 90 bini bulan hacı adaylarının Arafat’a intikallerinin sorunsuz bir şekilde olabilmesi ve Arafat’ta ibadetlerini rahat bir şekilde yapabilmeleri için günler öncesinden hazırlıklarını tamamladı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Hac İdare Merkezi Başkanı Enver Günenç, Mekke Koordinasyon ve İskan Ekibi Başkanı Remzi Bircan ve ekibinden hazırlıklarla ilgili bilgi aldı. Günenç, hacı adaylarının tevriye günü takip edeceği yol güzergahından Arafat’a gitti ve Arafat’ta Türk hacı adaylarına sunulacak hizmetleri yerinde inceledi. 

Arafat’ta Türk Hacı Adayları Klimalı Çadırlarda Kalacak

Türk hacı adayları, 45-50 dereceye yaklaşması beklenen hava sıcaklığında, geçen yıl olduğu gibi bu sene de yine Arafat’ta klimalı çadırlarda vakfe yapacak.

Mekke Ayniyat ve İaşe Ekip Başkanlığı tarafından, Arafat’ta hacı adaylarına kumanya verilecek.

Diyanet İşleri Başkanlığı Hac Organizasyonu Servis Ekip Başkanlığı yaklaşık 500 otobüsle Arafat’a intikalleri sağlayacak. 40 noktada görev yapacak yol göstericiler, intikallerin sorunsuz bir şekilde sağlanması için büyük bir özveri ile çalışacak.

Arafat’a intikallerin sağlanmasında yaşanabilecek olumsuzluklara karşın yedek araçlar hazır tutulacak. Ekip personeli, 24 saat görevinin başında olacak. 24 noktada ışıklı yol göstericiler otobüslere yol göstererek hacı adaylarının Arafat’a sağlıklı bir şekilde ulaşmalarını sağlayacak.

Dalgakıran ekipleri Arafat ve Müzdelife’de hacıların doğru çıkışlara yönlendirilmesi için görev yapacak. Aynı zamanda bu ekip, Müzdelife vakfesinin ardından şeytan taşlama görevini ifa etmek üzere Cemerata gidecek olan hacılara da yardımcı olacak.

Hacı Adaylarına Arafat’a Özel İrşat Programı

Diyanet İşleri Başkanlığı Fetva ve İrşad Ekip Başkanlığı Arafat’ta hazırlanan klimalı çadırlarda kalacak hacı adaylarına özel bir irşad programı düzenleyecek. Cemaatle kaldıkları çadırlarda sabah namazını kılacak olan hacı adayları için namazın ardından program başlayacak. Türkiye’den gelen kura hafızların Kur’an-ı Kerim ziyafetinin ardından öğle ve ikindi namazlarını cem ederek kılacak hacı adayları, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın yapacağı duayla vakfeye duracak. Türkiye’den de canlı yayınlarla izlenebilecek vakfe duasının ardından hacılar, bir süre daha dua ve ibadetle meşgul olacakç

Gün batımıyla birlikte Arafat sınırlarının açılmasının ardından hacılar Müzdelife’ye hareket edecek. Müzdelife’de akşam ve yatsı namazlarını cem ederek kılacak olan hacılar, Müzdelife vakfesinin ardından şeytan taşlamak için Cemerat bölgesine intikal edecek. Şeytan taşlamanın ardından Mescid-i Haram’a giderek Ziyaret Tavafı ve Sa’y görevini yapacak hacılar traş olarak ihramdan çıkacaklar.

Arafat’ta Özel Sağlık Çadırları Kurulacak

Mekke hastanelerinde yatan hastaların Arafat’a ulaşımı doktor kontrolünde sağlanacak. Arafat’a çıkamayacak kadar kötü durumda olan hastalar özel donanımlı hasta nakil araçlarıyla Arafat’a çıkarılacak.

Arafat’ta hastalar için de özel sağlık çadırları kurulacak. Sağlık çadırında acil müdahale, muayene, gözlem hizmeti ile yatarak tedavi gören hastalar için yataklı bir bölümün yanında eczane de yer alacak. Ayrıca, gezici ambulanslar acil durumlarda hacı adaylarına hizmet vermek üzere Arafat’ta hazır tutulacak. Vakfenin ardından ambulanslar ve sağlık ekipleri Müzdelife ve Mina’da nakiller bitene kadar sağlık hizmeti vermeye devam edecek.

Editör: Mehmet Çalışkan