Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı’nın yardım faaliyetleri, Diyanet TV’de ekranlara gelen “İyilik Vakti” programında ele alınmaya devam ediyor.

Programın bu hafta yayınlanan bölümünde, Türkiye Diyanet Vakfı’nın 6,6 şiddetinde depremi yaşayan İzmir’de sürdürdüğü yardım faaliyetleri ele alındı.

TDV Mütevelli Heyeti II. Başkanı Açık, İzmir’de depremin olduğu andan itibaren Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın talimatıyla 10 bin kişilik yemek kapasitesine sahip TDV Mobil Mutfağı’nın hazırlanarak İzmir’deki deprem bölgesine yardım ulaştırmak için yola çıktığını ifade etti.

Türkiye Diyanet Vakfı’nın deprem bölgesine ilk ulaşanlardan olduğunu ifade eden Açık, gerek arama kurtarma ekiplerine gerekse depremzedelere TDV tarafından sıcak yemek verildiğini söyledi.

Deprem nedeniyle yıkılan binaların olduğu alana lojistik destek sağlamak için konumlandıklarını söyleyen Açık, yıkılan binaların etrafındaki binaların da boşaltıldığını ve TDV’nin yardım çalışmalarından bu binalarda oturanların da yararlandığını kaydetti.

Açık, Türkiye Diyanet Vakfının İzmir’deki çalışmalarını şu sözlerle dile getirdi:

“Millet olarak ağır bir imtihan geçirdik. Ama yaraları sarma zamanı. Belki bugün en çok vurgulayacağımız cümle şu olabilir; ‘acıyı paylaşmak’. Acı, üzüntü ve gözyaşı var. Çocuklarımız kurtuldukça sevinç gözyaşlarımız var. İzmir’e ilk gittiğimiz andan itibaren yardım çalışmalarımıza başladık. Depremin olduğu gün gece 02.00 gibi oraya vardık.”

“TDV Mobil Mutfağı, hem depremzedelere hem de arama kurtarma ekiplerine sıcak yemek sağladı”

“Hemen bir kriz masası oluşturduk. Şunu biliyorduk; arama kurtarma ekipleri başta olmak üzere günün sonunda gıda ihtiyacı başlıyor. Özellikle arama kurtarma ekipleri, çünkü arama kurtarma ekipleri, o insanları canlı kurtarmak için o kadar çaba sarf ediyorlar ki su içmeyi bile unutuyorlar. Oraya odaklanıyorlar. Biz dedik ki hemen sıcak yemek verelim. Arama kurtarma ekibi devamlı bisküvi gibi kuru gıda tüketiyordu. Biz hemen mobil mutfağımızı hazırladık. Saat 20.00 itibarıyla mobil mutfağımız yola çıktı. Mobil mutfağımız gece 06.00'da oraya vardı. Biz öncesinde bölgeye ulaştık. Enkazda çalışan ekibi de rahatsız etmemeniz lazım. Onlara engel olmamanız lazım. Yeri geldiğinde ses çıkarmamanız lazım. Oradaki kurtarılan yavrularımız ‘buradayız’ dediler. Yıkılan apartmanların tam ortasına lojistik desteğimizi koyalım dedik. Yıkılan binalar var. Oradan çıkarılan kardeşlerimiz var. Bir de o binaların etrafındaki birçok bina da boşaltıldı. Hasar gördüler ve sarsıntı devam ediyor. Sarsıntı devam ettikçe de insanların paniği devam ediyor. O zaman onlarla birlikte olmamız lazım.”

Programa İzmir İl Müftü Yardımcısı Metin Akbaş canlı bağlantıyla konuk oldu.

Akbaş, Türkiye Diyanet Vakfı, İzmir İl Müftülüğü ve ilçe müftülüklerince yapılan yardım faaliyetleri ve çalışmalar hakkında bilgi verdi.

“İyilik Vakti” her salı saat 21.30’da Diyanet TV’de…

Editör: Mehmet Çalışkan