Yaratılış gayemiz

Yüce Allah insanı en güzel şekilde yaratmış, ona sayısız nimetler ihsan etmiş ve onu yeryüzünün halifesi kılmıştır. Rabbimiz böylesine değer verdiği insanın gayesiz yaratılmadığını şu ayeti kerimeyle bize hatırlatmaktadır: “Ben cinleri ve insanları sadece bana kulluk/ibadet etsinler diye yarattım.” (Zâriyât, 51/56)

Yaratılış gayemiz olan “ibadet”in anlamı; Allah’a boyun eğmek, O’nun emir ve yasaklarına riayet etmek, her hâlükârda O’nun razı olacağı işleri tercih etmektir. Kısacası ibadet, imanı güzel davranışlara dönüştürmektir.

İbadet, hayatın bütününü kuşatan bir kulluk göstergesidir. Bu itibarla ibadet, kişiye Allah katında değer ve sevap kazandıran her türlü güzel iş ve davranışı kapsamaktadır. Bu doğrultuda namaz, oruç, hac, zekât gibi görevleri yerine getirmek ibadet olduğu gibi aile ve iş hayatındaki görevlerimizi en iyi şekilde yapmak da ibadettir.

Bizler, bu imtihan dünyasında yaratılış gayemize uygun bir hayat geçirdiğimiz takdirde dünya ve ahiret mutluluğuna kavuşur, daha da önemlisi Rabbimizin rızasına nail oluruz.

Editör: Mehmet Çalışkan