Sahurun bereketi

Oruç tutmayı biraz daha kolaylaştırmak üzere Peygamberimiz’in bazı tavsiyeleri olmuştur. Bunların başında sahur yapmak gelir. Sahur, ikinci fecirden az önceki vakit olan seher vaktinde yenilen yemektir. Sahura kalkmakla hem bir şeyler yenilerek oruç için enerji toplanmış, hem de bir sünnet yerine getirilmiş, seher vaktinin feyiz ve faziletinden yararlanılmış olunur. Bu bakımdan bir yudum su ile de olsa sahur yapmak ve sahur yemeğini mümkün olduğunca, gecenin son vaktine denk getirmeye çalışmak uygun olur.

Peygamberimiz’in sahura kalkmayı teşvik ve tavsiye eden birçok hadisi bulunmaktadır: “Oruç tutmak isteyen sahurda bir şeyler yesin.” (Müsned, 3, 367, 379), “Sahura kalkın, çünkü sahur yemeğinde bereket vardır.” (Buhârî, Savm, 20; Müslim, Sıyam, 45), “Sahur yemeği ile gündüz tutacağınız oruca ve öğle üzeri uykusuyla da teheccüd namazına kuvvet kazanın.” (İbn Mâce, Sıyam, 22)

Peygamberimiz (s.a.s.) iftarın vakit girer girmez yapılmasını sahurun da mümkün olan son vakte denk getirilmesini teşvik etmiştir.

Editör: Mehmet Çalışkan