Ramazan: Rahmet, mağfiret ve kurtuluş ayı

Ebû Hüreyre’den rivayet edildiğine göre Resûlullah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Mübarek Ramazan ayı size geldi. Yüce Allah bu ayda size oruç tutmayı farz kıldı. Bu ayda sema (cennet) kapıları açılır, cehennem kapıları ise kapanır ve şeytanların azgınları bağlanır.” (Nesai, Sıyam, 5)

Ramazan ayı Kur’an-ı Kerim’de adı anılan tek aydır. Yüce Allah onu sadece anmakla kalmamış, yukarıdaki ayetle aynı zamanda Ramazan’ı oruç ayı olarak belirlemiştir. İşte bu ayrıcalıkları sebebiyle kültürümüzde Ramazan “on bir ayın sultanı” olarak kabul görmüştür.

Ramazan ayı berekettir, ziyafettir, zarafettir. Ramazan ayı, ruh ve nefis için birey ve toplum için takvadır, korunmadır. Ramazan ayı, selâmdır, esenliktir, dinginliktir, olgunluktur. Ramazan ayı, kardeşliktir, dayanışmadır, paylaşmadır.

Bunların yanı sıra Ramazan ayı, kötü alışkanlıklara son verme, iyiden güzelden yana yeni sayfalar açma fırsatıdır. İşte bu bilinç içerisinde dolu dolu yaşanan Ramazan, bütün bir yılın verimli geçirilmesini sağlayacaktır.

Editör: Mehmet Çalışkan