Nafile namazlar

Nafile, geniş anlamıyla dinen farz ve vâcip niteliğinde olmaksızın mükelleften yapılması istenen malî ve bedenî ibadetleri, dar anlamıyla farz, vâcip ve sünnet ibadetler dışında kişinin daha fazla sevap kazanmak için kendi isteğiyle yaptığı malî ve bedenî ibadetleri ifade eder.

İslam dininin temel ibadeti olan namazın nafile şekli fıkıhta “salâtü’n-nafile / salâtü’t-tatavvu‘” gibi ifadeler kullanılarak ele alınmıştır. Bir sebebe bağlı olarak eda edilen nafile namazlar şunlardır. Ay tutulması, güneş tutulması, yağmur duası, yolculuğa çıkış ve yolculuktan dönüş, tövbe, tavaf, ihrama girme, tesbih, tahiyyetü’l-mescid, istihâre, hâcet namazlarıyla abdest ve gusül sonrasında kılınması sevap olan namazlardır. Bir vakte bağlı olarak eda edilen nafile namazlar ise revatib sünnetler, teravih, kuşluk, evvâbîn, teheccüd namazlarıdır.

Vakte bağlı olmayan ve rek‘at sayıları belirlenmeyen nafile namazlar ise kulun isteğine bağlıdır. Bu namazlarla kul Rabbine yaklaşır. Bu tür namazlar, farz ve vâcip namazların gecikmesine yol açmayacak şekilde, nafile namaz kılmanın mekruh olmadığı vakitlerde gece ve gündüz kılınabilir.

Editör: Mehmet Çalışkan