Mümin yeşil ekine benzer

Resûlullah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Mümin yeşil ekine benzer. Rüzgârla eğilir (fakat yıkılmaz). Rüzgâr sakinleştiğinde yine doğrulur. İşte mümin de böyledir; o da bela ve musibetler sebebiyle eğilir (fakat yıkılmaz). Kâfir ise sert ve dimdik selvi ağacına benzer ki Allah onu dilediği zaman (bir defada) söküp devirir.” (Buhârî, Tevhîd, 31)

Kabul edilmelidir ki başına gelen musibetler ve zorluklar karşısında mümin bazen duygusal açıdan sarsılabilir. Ancak burada asıl önemli olan iman bakımından kararlı bir duruş sergilemektir. Zira mümin sarsıldığında, sendelediğinde imanı elinden tutar ve onu yeniden ayağa kaldırır.

Mümin, şartlar ve durumlar ne olursa olsun imanında kesin bir sebat ve azim gösterir. Resûl-ü Ekrem’in buyurduğuna göre “Allah’a kavuşacağı güne kadar mümin erkek ve kadınların kendisine, çocuğuna ve malına sıkıntı ve musibet gelmeye devam eder.” (Tirmizî, Zühd, 56) Ancak, başına gelen olumlu veya olumsuz hiçbir hal ve hadise, müminin hayır ve iyilik üzere olmasına engel olamaz.

Editör: Mehmet Çalışkan