Kerbelâ'yı Doğru Anlamak

Muharrem ayı topyekun bütün Müslümanları derin bir acıya gark eden Kerbelâ hadisesinin yaşandığı hüzün dolu bir aydır. Hz. Hüseyin Efendimiz ve çoğu ehl-i beyt-i Mustafa’dan olan 70 kişi, Kerbelâ’da hunharca katledilerek Hicri 10 Muharrem 61 tarihinde şehadet şerbetini içmiştir.

Kerbelâ, İslam ümmetinin, bütün müminlerin asırlardır dinmeyen ortak hüznü ve kederidir. Kerbelâ, dünyanın neresinde bulunursa bulunsun mezhebi, meşrebi ne olursa olsun kalbinde iman taşıyan Resûl-i Ekrem’e, ashabına ve ehl-i beyt-i Mustafa’ya muhabbet besleyen her müminin ortak acısı ve elemidir.

Bugün bize düşen Kerbelâ’yı doğru okumak ve doğru anlamaktır. Kerbelâ’yı anlamak, Kerbelâ’dan ayrılık-gayrılık değil; birlik-beraberlik çıkarmaktır. Kerbelâ’dan kin, nefret ve öfke değil; sevgi, muhabbet ve hoşgörü devşirmektir. Kerbelâ’yı anlamak, Hz. Hüseyin gibi davranmaktır; Hüseyince yaşamaktır. Onun zulüm ve haksızlık karşısındaki duruşunu evrenselleştirmektir. Şehadetinin yıldönümünde Hz. Hüseyin Efendimiz başta olmak üzere Kerbelâ şehitlerini saygı ve tazimle yad ediyoruz.

Editör: Mehmet Çalışkan