Sırpların Bosna’da başlattığı soykırımın ardından Birleşmiş Milletler 1993 yılında Srebrenitsa’yı Boşnaklar için güvenli bölge ilan etmişti. Kısa sürede Srebrenitsa’nın nüfusu, diğer bölgelerden gelen mültecilerle 60 bine ulaştı. Nüfusun artışıyla açlık ve hastalıklarla mücadele eden Srebrenitsa’ya yıllar boyu yardım malzemelerinin girişi engellendiğinden, Boşnaklar güçsüz düştü ve çok sayıda insan öldü.

Bosnalı Sırpların iki yıl süren kuşatması sonrası Temmuz 1995’te Srebrenitsa düştü. Boşnak erkek, kadın ve çocuklar, BM barış gücü karargâhına sığındı. Ancak Hollandalı askerler Bosnalı Sırp güçlerinin kampı kuşatması üzerine binlerce Boşnak’ı Sırplara teslim etti. II. Dünya Savaşı’nın ardından Avrupa’da yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak nitelendirilen ve beş gün süren Srebrenitsa katliamında sekiz binden fazla Müslüman öldürüldü. Srebrenitsa’da hayatını kaybedenlerin büyük kısmı hâlen Bosna Hersek’in doğusundaki toplu mezarlarda yatıyor.

11 Temmuz 1995’te gerçekleşen, insanlık tarihinin en karanlık sayfalarından biri olan Srebrenitsa katliamı, aradan geçen çeyrek asra rağmen insanlığın kapanmayan yarası olmaya devam ediyor.

Editör: Mehmet Çalışkan