İnsan sorumlu bir varlıktır

İslam’a göre gerekli şartları taşıyan her insanın, başta Rabbine olmak üzere, kendisine, ailesine ve topluma karşı sorumlulukları vardır. “İnsan, başıboş bırakılacağını mı zanneder” (Kıyâme, 75/36) ayetine göre insan sorumlu bir varlıktır ve onun bir yaratılış amacı vardır. Rabbimize karşı sorumluluğumuz, O’nun rızasına uygun yaşamaktır. O’na iman edip namaz, zekât, hac, oruç gibi ibadetleri yapmak bu sorumlulukların başında gelir.

Eşimiz, çocuklarımız, anne-babamız, yakın ve uzak akrabamızdan oluşan ailemize karşı da sorumluluklarımız vardır. Eşlerimize iyi davranmak, anne-babamıza itaat etmek, akrabalarımızla ilgilenmek, çocuklarımızın eğitim ve öğretimini temin edip onların topluma hayırlı birer insan olarak yetişmeleri için gayret etmek görevimizdir.

Çevreye veya topluma zarar verecek davranışlardan uzak durmak, onların haklarına saygı göstermek, toplum menfaati için çalışmak ise içinde yaşadığımız çevreye ve topluma karşı sorumluluklarımızdandır. Bütün bu sorumluluklar, Allah’ın rızasını kazanmak amacıyla yerine getirilirse ibadet olarak nitelendirilir.

Editör: Mehmet Çalışkan