İman-İslam

İslam “Yüce Allah’a itaat etmek, Hz. Peygamber’in din adına bildirmiş olduğu şeylerin hepsini kalp ile tasdik edip dil ile söyleyerek inancının gerektirdiği gibi yaşamak” demektir.

Kur’an-ı Kerim’de iman ile İslam bazen aynı bazen farklı anlamda kullanılmıştır. İman ile İslam aynı anlamda kullanılırsa bu durumda İslam kelimesi İslam’ın farz olan hükümlerinin dinden olduğuna inanmak ve İslam’a boyun eğmek manasına gelir. Teslimiyet kalben olursa buna kesin inanç, dil ile olursa ikrar, organlarla olursa amel denir. Şu ayette iman ile İslam aynı anlamda kullanılmaktadır: “Ancak ayetlerimize inanıp da teslim olanlara duyurabilirsin.” (Neml, 27/81)

İman ve İslam’ın farklı kavramlar olarak ele alınması durumunda her mümin, müslimdir, fakat her müslim, mümin değildir. Çünkü bu anlamda İslam kalbin teslimiyeti değil, dilin ve organların teslimiyeti demektir. Şu ayette ise farklı anlamda kullanılmaktadır: “Bedevîler inandık dediler. De ki: Siz iman etmediniz, ama boyun eğdik deyin. Henüz iman kalplerinize yerleşmedi…” (Hucurât, 49/14)

Editör: Mehmet Çalışkan