İlahi mesaj vahiy

Vahiy, Allah’ın bir emri, hükmü veya bilgiyi peygamberine bildirmesidir.

Allah Tealâ’nın peygamberlere vahyetmesi ilk insan Hz. Âdem’le başlamıştır. Yüce Allah doğrudan veya melek vasıtasıyla; perde arkasından peygamberlere hitap yoluyla; peygamberlerin kalbine ilkā etmesiyle ve Cebrâil’i aslî sûretinde Peygamber’e göndererek ayetlerini bildirmiştir.

Vahiy, Yüce Yaratıcı’nın insanlarla münasebet kurması ve onları bilgilendirmesidir. Vahyin sağladığı bilginin insanlık için hayatî bir önemi vardır. Peygamberimiz vahiyle gelen bilginin muhafazası ve gelecek kuşaklara ulaştırılması için her türlü tedbiri almıştır. Cebrail’in (a.s.) getirdiği ayetlerin sayısı, geliş tarzı ve yoğunluğu günden güne farklılık gösterse de, nâzil olan ayetlere Hz. Peygamber’in (s.a.s.) hassas yaklaşımı prensip olarak hiç değişmiyordu. O, inen her ayeti önce okuyor, ardından bizzat kendisinin vahiy kâtibi olarak görevlendirdiği sahâbîlerine yazdırıyordu. Ayetler, o günün imkânlarıyla papirüs parçaları, kürek kemikleri ya da hurma dalları gibi mevcut malzemelere kaydediliyordu.

Vahiy inanç, ibadet, ahlak ile ilgili temel vaz geçilmeyecek ilkeler ortaya koymuştur. Son vahiy Kur’an kıyamete değin mucizeliğini sürdürecektir

Editör: Mehmet Çalışkan