Hz. Peygamberin Adaleti

Peygamberimiz son derece adil ve insaf sahibi idi. Onun adaletini düşmanları bile kabul etmişti. En zor ve en çetin olaylarda kabileler onun hakemliğine başvuruyor ve kararını saygı ile karşılıyorlardı.

Bir defasında Peygamberimiz savaşta elde edilen ganimetleri dağıtıyordu. O kadar kalabalık insan toplanmıştı ki adamın biri adeta Peygamberimizin sırtına çıkmıştı. Peygamberimiz elindeki ince değnekle bu adama işaret etmiş, değnek yüzüne gelerek yüzünü çizmişti. Peygamberimiz hemen değneği adamın eline vererek, “Sana vurduğum gibi sen de bana vur.” buyurmuş, fakat adam, “Ey Allah’ın Resulü, hayır, ben size darılmadım.” demişti.

Hz. Aişe (r.a.) anlatıyor: “Peygamberimiz iki işte serbest bırakıldığı zaman, günah olmadıkça onların kolayını tercih ederdi. O şey günah olursa ondan insanların en uzak kalanı olurdu. Peygamberimiz nefsi için asla intikam almazdı. Ancak Allah’ın yasaklarına uyulmadığında adaleti yerine getirirdi.” Peygamberimiz nazarında zengin, yoksul, büyük, küçük herkes eşit idi.

Editör: Mehmet Çalışkan