Geçmişin muhasebesini yapmak

Bireyin kendisiyle yüzleşmesi, geçmişte yapmış olduğu hataları fark etmesi, davranışlarını düzeltebilmesi için çok önemlidir. Akıllı ve iradeli bir varlık olan insan, hayatını gözden geçirmek zorundadır.

Geçmişinden ders çıkarmayan insanın gelecekteki hayatı da hatalarla dolu olacaktır. Geçmişin muhasebesini yapmakla insan özeleştiri yapmış olur. Kul olduğumuzun ve kusurlarımızın olabileceğinin farkında olarak, yapılan yanlışlarda ısrarcı olmamalı, kötü davranışların ruh dünyamızda kalıcı olmamasına dikkat etmeliyiz.

Kişinin kendisini hatasız görmesi nefsinin hoşuna gidebilir. Bu durum Casiye suresi 23. ayette şu şekilde anlatılır, “Nefsin arzusunu ilah edinen kimseyi gördün mü?” İşte böyle kimseler Şeytanın adımlarını izleyenlerdir. Tıpkı Firavun ve Nemrut gibi olanlardır. Oysa Yüce Kitabımız Kur’an’da, “Bütün sırların yoklanacağı günü hatırla” (Târık, 86/9) uyarısı hesap günü gelmeden bir geçmiş muhasebesinin önemini ortaya koyar. Bu nedenle kişi geçirmiş olduğu bir yılın ardından kendisi, ailesi ve ülkesi için neler yaptığını düşünmelidir. Bir sonraki yıl ile ilgili Rabbine itaat, ibadet ve yapacağı iyi davranışlarla ilgili kararlar almalıdır.

Editör: Mehmet Çalışkan