Çocuklarımızla Sağlıklı İletişim

Aile, fiziksel mesafenin en aza indiği, bireylerin birbirine en yakın olduğu topluluktur. Aile, üyeleri arasında samimiyetle konuşabilme ve dinleme becerisi gelişmemişse bireyler arasındaki duygusal mesafenin en uzak olduğu bir birliğe dönüşebilir.

Çocuk, ebeveynleri tarafından kabullenildiğini hissettiğinde hataları üzerinde düşünmeye başlar ve hatalarını düzeltmeye gayret eder. Kabullenmeme dili, çocukların aileyle olan iletişim yolunu kapatır. Çocuklar, hislerini ve problemlerini
kendilerine saklamanın çok daha huzurlu olduğunu fark ederler. Kabul dili ise çocukların içine kapanmasını önler. Çocuğunuzun size güvenmesi önemlidir. Eğer güvenini zedeleyecek bir şey yapmamışsanız çocuğunuz sizinle sıkıntılarını rahatlıkla paylaşmak için gereken cesareti bulacaktır. Söylediklerine değer vermeniz ve anlamaya çalışmanız, anlattıkları ile alay etmemeniz çok önemlidir.

Çocuğumuzun bize güvenmesi hayatta karşılaştığı zorluklar karşısında yalnız olmadığını hissetmesi onu hayata bağlar, güçlü kılar.

Editör: Mehmet Çalışkan