Cennetin özellikleri

Ahiret hayatındaki ebedi saadet yurdu olarak adlandırılan cennet, Allah’ın, iman edip, kendisinin razı olduğu işleri yapan kullarına bitmez tükenmez nimetlerle dolu mükâfatıdır (Tevbe, 9/20-21). Allah’ın cennet nimetleri duyulara hitap edip insanları tatmin edecek özelliktedir. “Onların rableri katındaki ödülleri, altından ırmaklar akan, içinde devamlı kalacakları Adn cennetleridir. Allah onlardan razı olmuş, onlar da Allah’tan razı olmuşlardır. İşte bu, rabbini sayıp O’ndan korkanlar içindir.” (Beyyine, 98/8)

Peygamberimiz (s.a.s.), “Ben salih kullarım için cennette hiçbir gözün görmediği, hiçbir kulağın işitmediği ve hiçbir insanın hayal edemeyeceği birtakım nimetler hazırladım.” (Buhârî, Bed’ü’l-halk, 8) şeklindeki kutsi hadisiyle bizlere cennette tasavvur edemeyeceğimiz özellikte sayısız nimet bulunduğunu haber vermektedir.

Ayet ve hadislerde cennetin, değişik özellik ve isimlerde olması, ebedilik ve genişliği, nimetlerindeki çeşitlilik ve devamlılığı, suçun, cezanın bulunmaması, esenlik barındırması gibi değişik özellikleri anlatılmaktadır.

Editör: Mehmet Çalışkan