Berat, insanın bir yükümlülükten kurtulması anlamına gelir. Şabanın on beşinci gecesinde Müslümanların Allah’ın affı ve bağışlaması ile günah yükünden kurtulacağı umularak bu geceye Berat gecesi denilmiştir.

Berat gecesi müslümanlarca kutsal sayılmış, bu gecede daha fazla ibadet edilmesi âdet halini almıştır. Hz. Peygamber’in, “Allah Teâlâ -rahmetiyle- Şabanın on beşinci gecesi dünya semasında tecelli eder ve Kelb kabilesi koyunlarının kılları sayısından daha fazla kişiyi bağışlar” buyurduğu rivayet edilmiştir. Rivayetteki Kelb kabilesi, koyunlarının çokluğu ile bilinmektedir. Hz. Peygamber bu gecede Yüce Allah’ın affının genişliğini ifade etmek için kinayeli bir ifade tarzıyla bu kabilenin koyunlarını örnek vermiştir. Diğer bir rivayette ise “Şâbanın ortasında gece ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz” buyurmuştur. Dolayısıyla bu geceyi dua, zikir ve ibadetle geçirmek önemlidir. Bu geceyi idrak eden Müslüman, Ramazan ayına on beş gün kaldığını hatırlamalı ve bu mübarek ayı en güzel şekilde geçirebilmek için manevi hazırlıklarını tamamlama gayretinde olmalıdır.

SÖZÜN ÖZÜ

Muhabbetten korkma, bırak seni toprak haline getirsin, böyle helak olursan ebedileşirsin. Sağlam taneden ot bitmez, filizlenmesi için toprağın altında yarılıp parçalanması gerekir. Sa‘dî-i Şîrâzî

Editör: Mehmet Çalışkan