Ayasofya-i Kebîr Câmi-i Şerîf’i İbadete Açıldı

Ayasofya tarih boyunca yapısal ve işlevsel olarak değişiklikler geçirdi. Fatih’in İstanbul’u fethinden itibaren 481 yıl cami olarak hizmet veren Ayasofya 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu Kararıyla müzeye dönüştürüldü. Danıştay Onuncu Dairesinin 2 Temmuz 2020 tarihinde, Ayasofya’yı müzeye dönüştüren 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı’nı iptal etmesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 10 Temmuz 2020 Tarihli Kararnamesiyle Ayasofya Camii yönetimi Diyanet İşleri Başkanlığına devredildi.

24 Temmuz 2020 Cuma günü Ayasofya Camii Cuma namazı ile birlikte yeniden ibadete açıldı. Cuma namazını Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş kıldırdı. Erbaş, 86 yıl sonra Ayasofya Camii’ndeki ilk hutbeyi okudu.

Ayasofya, fethin nişanesi ve kıyamete kadar cami olması kaydıyla onu vakfeden Fatih Sultan Mehmet’in emanetidir. Ayasofya’nın yeniden ibadete açılması, beş asır boyunca cami olarak müminleri bağrına basan mukaddes bir mekanın asli vazifesini kazanmasıdır. Ayasofya’nın yeniden ibadete açılması yeryüzünün bütün mahzun ve mazlum Müslümanlarının ümide kavuşmasıdır.

Editör: Mehmet Çalışkan