Selçuklu Devleti, kurulmasının hemen ardından cihan hakimiyeti mefkuresiyle batı yönünde harekete geçerek Anadolu’nun birçok bölgesini ele geçirmişti. Bu fetih hareketi Bizans’ın bütün uğraşlarına rağmen durdurulamadı. Bizans kralı bu fetihleri kesin olarak durdurmak için harekete geçti ve çeşitli ırklardan oluşan büyük bir orduyla Malazgirt önlerine geldi. Sultan Alparslan ise Bizans öncü kuvvetlerini yenerek Malazgirt’e ilerledi. Barış çabaları sonuçsuz kalınca iki ordu savaşa tutuştu. Bütün Müslümanların dualarla destekledikleri bu savaşı Türk ordusu kazanmış, Bizans kuvvetleri dağılmış ve imparator da esir düşmüştü. Esir imparatoru misafir gibi ağırlayan sultan Alparslan, onu ülkesine güvenli bir şekilde ulaştırdı.

26 Ağustos 1071 Cuma günü çok az bir orduyla kazanılan Malazgirt Zaferi, İslam dünyasında sevinçlekarşılanmıştır. Anadolu’nun kapılarını Müslümanlara sonuna kadar açan zaferle birlikte kısa zamanda bütün Türk boyları Anadolu’yu yurt edinmiştir. Türk ve dünya tarihinin en önemli dönüm noktalarından biri olan bu zafer, her yıl coşkulu kutlamalarla anılmaktadır.

SÖZÜN ÖZÜ

Namazı, belirlenen vaktinde kıl. Boş vaktin olsa da zamanından önce kılma; meşguliyetten dolayı geciktirme. Bilmiş ol ki, işleyeceğin her amel, namazına bağlıdır.

Hz. Ali (r.a.)

Editör: Mehmet Çalışkan