Allah Resûlü'nün Misafiri

Bir gün Allah Resûlü’ne (s.a.s.) gelen bir adam ihtiyacı olduğunu söyleyerek ondan yardım istedi. Sevgili Peygamberimiz hanımlarından birine haber gönderdi. Fakat hanımı, “Seni hak dinle gönderen Allah’a yemin olsun ki, evimde sudan başka bir şey yok.” diye cevap verdi. Bunun üzerine sahabeye, “Bu şahsı bu gece (evinde) kim misafir ederse Allah ona rahmet etsin.” dedi. Ebû Talha (r.a.) bu şahsı evine götürdü.

Evde yalnızca çocuklara yetecek kadar yiyecek olduğunu öğrenen sahâbî, Allah Resûlü’nün konuğunu ağırlama gayretiyle hanımına, çocukları uyutup yiyecekleri misafire getirmesini tembihledi. Hanımı da çocukları uyutarak evdeki yemeği misafir için hazırlayıp sofraya koydu. Çift, o geceyi çocuklarıyla birlikte aç geçirdiler.

Ertesi gün Peygamberimiz (s.a.s.) Ebû Talha’ya “Bu gece sizin misafirinize karşı davranışınızdan Allah Tealâ çok hoşnut oldu.” diyerek haklarında şu âyetlerin indirildiğini bildirdi: “Kendileri zaruret içinde bulunsalar bile onları (mümin kardeşlerini) kendilerine tercih ederler. Kim nefsinin cimriliğinden korunursa, işte onlar kurtuluşa erenlerdir.” (Haşr, 59/9)

Editör: Mehmet Çalışkan