Sözlükte, “hac ayı” anlamına gelen Zilhicce, kameri ayların son ayıdır. Müfessirlerin çoğunluğu Fecr sûresinin 2. âyetinde üzerine yemin edilen on gecenin zilhicce ayının ilk on gecesi olduğu görüşündedir.

Hz. Peygamber’in “Allah katında ibadet edilecek sâlih amel işlenecek- günler içinde zilhiccenin ilk on gününden daha hayırlısı yoktur”; “Allah katında Zilhiccenin ilk on gününde yapılan amellerden daha değerlisi yoktur; bugünlerde tesbihi çok yapın; çok hamdedin, tehlili ve tekbiri çok söyleyin” buyurduğu nakledilir. Hz. Peygamber Zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tuttuğu için bugünlerde oruç tutmak müstehaptır. Zilhicce ayının dokuzuncu günü Arafe günüdür. Bu günde hacılar haccın en önemli rüknü olan Arafat’da vakfe yaparlar. Hz. Peygamber kendisine Arafe gününde oruç tutmanın manevi kazancını soranlara “Arafe gününde tutulan oruç geçmiş ve gelecek bir yılın günahlarına keffaret olur” buyurmuştur. Zilhicce ayının ilk on gününü ibadetle ihya etmek, hacca gitme imkânı bulamayanlar için büyük bir manevi fırsattır.

SÖZÜN ÖZÜ

Allah’ı tanıyan kişi insanlardan özür diler. Özür dileyenin özrünü kabul eyle. Sana eziyet edeni affedip tatlı ve yumuşak söyle.

Erzurumlu İbrahim Hakkı

Editör: Mehmet Çalışkan