Akıl sağlığı yerinde ve ergenlik çağına gelmiş bir Müslüman, bir yıllık borcu ve asli ihtiyaçlarından başka artıcı nitelikte nisap miktarı mala sahip olduğunda, dinen zengin sayılır. Kişi, bu birikiminin üzerinden bir yıl geçince zekât vermekle yükümlü olur ve yılın sonunda elde bulunan birikimin –nisap miktarının altına düşmemek kaydıyla- kırkta birini (% 2,5) zekât olarak verir. Artıcı nitelikteki mallar, altın, para ya da ticaret mallarıdır. Söz konusu mallar 80.18 gr. altın değerine ulaştığında, zekât için gerekli olan nisap miktarına ulaşmış olur. Konuyu örnekle anlatacak olursak;

2018 yılı 10 Ramazan günü 100 gr. altına ya da bu değerde para veya ticaret malına sahip olan kişi 2019 yılı 10 Ramazan günü 160 gr. altına ya da bu değerde para veya ticaret malına sahipse, 4 gr. altın zekât verir.

Söz konusu birikim yılın başında nisap miktarına ulaştığı halde yılın sonunda nisap miktarının altına düşerse, kişi, zekât vermekle yükümlü olmaz. Zekât, ayni veya nakdi olarak da verilebilir. Ayrıca, zekât verirken zekâta niyet edilmelidir.

SÖZÜN ÖZÜ

İnsan, alışkanlıklarının çocuğudur.

İbn Haldun

Acılıktan, ekşilikten tatlılığa git de tatlılaş; nitekim binlerce meyva bu çeşit yolculukla tatlılaştı.

Mevlânâ

Editör: Mehmet Çalışkan