Kur’an-ı Kerim kitapların ve sözlerin en güzelidir. Allah’ın insanlara doğru yolu bulmaları için gönderdiği en son kitaptır. Onun getirdiği ilkeler kıyamete kadar geçerlidir.

Kur’an-ı Kerim, okunması ibadet olan Kitap’tır. Kur’an-ı Kerim, hak ile batılı, doğru ile yanlışı, iyi ile kötüyü ayırt eden Furkân’dır. İnsanlığın yolunu kıyamete kadar aydınlatacak Nur’dur. Bütün ahlâkî sorunları tedavi edecek Şifa’dır. En tehlikeli yollarda bile yolumuzu kaybettirmeyecek Hüda’dır. İnsana yaratıcısını ve kendini unutturmayacak Zikir’dir.

Kur’an-ı Kerim’deki her bir cümleye ayet denir. Yüce kitabımızda 6.236 ayet vardır. Ayetlerden oluşan bölümlere sûre denir. Kur’an-ı Kerim’de 114 sûre bulunur ve Tevbe Sûresi hariç bütün sûreler besmeleyle başlar. Kerim Kitabımızın başından itibaren her yirmi sayfasına cüz denir. Fatiha Sûresiyle başlayan, Nas Sûresiyle biten Kur’an-ı Kerim’i baştan sona okumak ise hatim olarak adlandırılır.

Kur’an-ı Kerim bize iman esaslarını ve ibadetleri öğretir. Dua etmeyi ve ahlâklı olmayı öğretir. Kur’an-ı Kerim bize helâli ve haramı, iyiyi ve kötüyü, doğruyu ve yanlışı öğretir. Kıssalar vasıtasıyla ibret almayı ve dersler çıkarmayı öğütler.

Editör: Mehmet Çalışkan