Cebrail (a.s.) büyük meleklerden biri olup Allah’ın kullarına yönelik emir ve yasaklarını bildiren, haberler getiren güçlü ve güvenilir bir elçidir. O’nun en önemli görevi ilahi vahiyleri peygamberlere getirmektir. “Kur’an, âlemlerin rabbi olan Allah tarafından indirilmiş bir kelamdır. (Ey peygamber!) Halkı uyarasın diye onu senin kalbine Rûhulemin (Cebrâil) açık seçik bir Arapça ile indirmiştir” (Şuara, 26/192-195) mealindeki ayet-i kerime Kur’an’ın Cibril aracılığıyla indirildiğini beyan etmektedir.

Bu özelliğinden dolayı kendisine “Vahiy Meleği” de denilmiştir. Cebrâil’e, meleklerin en üstünü, en büyüğü ve Allah’a en yakın olduğu için “Meleklerin Efendisi” de denilmiştir. Onun çok güçlü bir tabiatta yaratıldığı, Allah katında çok itibarlı, şerefli ve güvenilir bir elçi olduğu, ayrıca diğer meleklerin de kendisine itaat ettiği şu ayette açıkça bildirilmektedir: “Kur’an, şüphesiz arşın sahibi Allah nezdinde itibarlı, çok değerli ve güçlü olan, oradaki meleklerin kendisine itaat edip, güven duyduğu bir elçinin getirdiği ilahi sözdür.” (Tekvir, 81/19-21).

SÖZÜN ÖZÜ

Ey ademoğlu! Bilmiş ol ki; ruhunu almakla vazifeli olan melek seni bırakmaz ecelin geldiğinde seni bırakıpta başkasına gitmez. Sanki bırakıpta sana gelecekmiş gibi ölüme hazır ol. Gafil olma çünkü sen unutulmuş değilsin.

Hz. Osman (r.a.)

Editör: Mehmet Çalışkan