Yüce Allah’ın insanlara gönderdiği ilahi kitapların sonuncusu Kur’an-ı Kerim’dir. O hiçbir değişikliğe uğramadan günümüze kadar korunarak gelmiştir.

Kur’an-ı Kerim, diğer kutsal kitapların aksine sadece bir millete veya belli bir zaman diliminde yaşamış insanlara gönderilmiş bir kitap değildir. Her çağ ve dönemde insanlığa ışık tutacak evrensel ilke ve esaslar içeren ve tüm insanlığa gönderilen ilahi mesajın son halkasıdır. O, insanın dünya ve ahiret mutluluğu için indirilmiş bir kitaptır. Kur’ân-ı Kerîm’i diğer bütün sözlerden ayıran, Yüce Yaratıcı’ya ait olmasıdır. O, “Kelâmullah/Allah’ın sözü” ve “Kitâbullah/Allah’ın kitabı”dır.

Allah’a ait olduğu için de “sözlerin en güzeli”dir. (Zümer, 39/23) Nitekim bir hadiste şöyle buyrulmaktadır: “Sözlerin en güzeli/ doğrusu Allah’ın kelâmı/kitabı; rehberliğin en güzeli Muhammed’in rehberliğidir.” (Buhârî, Edeb, 70) O, inananların hep birlikte sımsıkı sarılması istenen “Allah’ın ipi/hablullah” (Âl-İmrân, 3/103) ve kopmak bilmeyen sapasağlam bir kulptur (el-urvetü’l-vüskâ).

SÖZÜN ÖZÜ

İlim, sana zarûri oldukça kazanmaya çalış, sana gerekli olmayan bilgileri elde etmeye uğraşma, zarûri bilgiyi kazandıktan sonra da, onunla amel etmekten başka bir şey isteme.

Molla Camî

Editör: Mehmet Çalışkan