Birinci Dünya Savaşı, pek çok acı ve hüzün barındıran bir yere sahiptir Türk milletinin sinesinde. “Vatan elden gitmesin!” diyerek şehadet şerbetini yudumlayan halkımızı manevi bakımdan derin acılara sürükleyen cephelerden biri de Sarıkamış olmuştur. Sarıkamış, hüznün dondurucu soğuk ile yoğurulup beden bulmuş hâlidir.

Ruslar, Doğu Anadolu Bölgesi’ne saldırarak Osmanlı ile Kafkasya Müslümanlarının bağını koparmayı amaçlıyordu. Bu düşünceyi bertaraf etmek için karşı hamle yapan Osmanlı ordusu ise Sarıkamış Harekâtı’nı başlatarak Rusları bölgeden uzaklaştıracaktı. 22 Aralık Salı günü başlayan harekât 15 Ocak’a kadar sürdü. Yoğun çatışmaların yaşandığı bölgede askerimiz, hem düşmanla çarpışıyor hem de soğukla mücadele ediyordu.

Aziz bildiği vatanını her şeyin üzerine tutan şanlı ecdadımız git gide artan soğuğa karşı çaresizdi. Erzak sıkıntısı ve teçhizat eksikliğine hastalıkların da eklenmesi sonucunda binlerce Mehmetçik şehit düştü. Şehitlerimizin mübarek bedenleri, Rus yetkililerin nezareti altında Müslüman köylüler tarafından toplandı ve imamlar tarafından icra edilen dinî merasimin ardından toplu mezarlara defnedildi.

Editör: Mehmet Çalışkan