Kur’an’ı-Kerim Allah tarafından Peygamberimiz (s.a.s.)’e gönderilen son ilahi kitaptır. Kur’an’ın muhatabı bütün insanlar, gayesi de insanlığın dünya ve âhiret mutluluğunu sağlamaktır.

Kur’an okumak en faziletli ibadetlerden biridir. Peygamberimiz, Kur’an’ı ilk öğrenen, ilk okuyan ve ilk yaşayan insandı. O, Kur’an eğitim-öğretimine büyük önem verirdi. Bir hadiste “Allah’ın evlerinden bir evde, Allah’ın Kitabı’nı okuyan ve kendi aralarında onu araştırıp öğrenen bir topluluk üzerine sekinet iner, onları ilâhî rahmet bürür, etraflarını melekler sarar ve Allah, onları huzurunda bulunanlara anar.” (Müslim, Zikir, 38) buyurmuştur.

Kur’an’ı sadece okuyan ve okutanlar değil, onu ezberleyenler de Peygamberimiz tarafından övülmüştür. Bir hadiste; Kur’an’ı okuyup ezberleyen, helâl kıldıklarını helâl sayan ve haram kıldıklarını haram kabul edip uzak duran hafız kimselerin de cennete gireceklerini ve Kur’an sayesinde ailelerine şefaatçi olabileceklerini bildirmiştir. (Tirmizî, Fedâilü’l-Kur’ân, 13)

SÖZÜN ÖZÜ

Hikmetli bilgi, tecrübe ile desteklenmiş ve uygulanabilir özellik taşıyan ilimdir… Hikmet ilim ile sanatın birleşmesidir.

Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır

Geçmişler geleceğe, suyun suya benzemesinden daha çok benzer.

İbn Haldun

Editör: Mehmet Çalışkan