Kudüs, üç ilahi dinde de önemli bir yere sahip olan, çevresiyle mukaddes ve mübarek kılınmış bir şehirdir. Beytü’l-Makdis olarak da bilinen Kudüs ve çevresinde Hz. İbrahim, Hz. Yakub, Hz. Musa, Hz. Süleyman ve Hz. İsa gibi nice peygamberler yaşamıştır. İsrâ ve Mirâc olayı ile Kudüs’ün son kutlu misafiri Efendimiz Muhammed Mustafa (s.a.s.) olmuştur. Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi ile birlikte en önemli üç mabedimizden biri olan İslam’ın ilk kıblesi Mescid- i Aksâ da Kudüs’tedir.

Kudüs, her müminin gönülden bağlandığı ve aziz bildiği bir şehirdir. Hz. Ömer zamanında 638 yılında fethedilen Kudüs’te Müslümanlar, uzun yıllar adaletli bir yönetim sergilemişlerdir. Herkesin canına, malına, inancına saygı duymuşlardır.

1099 yılında Kudüs’ü işgal eden Haçlılar, burada yaşayan Müslümanlarla Musevileri katlederek tarihin şahit olduğu en büyük vahşetlerden birine imza atmışlardır. Şehri yağmalayıp talan etmişlerdir. 1187 yılında büyük komutan Selahaddin-i Eyyubi, Kudüs’ü fethederek hasret kaldığı adalet ve birlikte yaşama ortamına onu yeniden kavuşturmuştur. Ancak Kudüs’ün yarım asırdan fazla bir süredir maruz kaldığı zulüm, yüreklerimizi derinden yaralamaya devam etmektedir.

Editör: Mehmet Çalışkan