Niyetsiz oruç sahih değildir. Ramazan ayında tutulan oruca niyetin vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine kadarki süredir. Ancak imsakten önce niyet etmek daha faziletlidir. Gündüz oruca niyetin caiz olması, imsak vaktinden sonra bir şey yemeyip içmemeye ve orucu bozan bir iş yapmamaya bağlıdır.

Oruç tutmak düşüncesi ile sahur yemeğine kalkan kimsenin bu düşüncesi de niyettir. Oruca kalp ile niyet etmek yeterlidir. Ancak kalp ile yapılan bu niyeti dil ile söylemek daha iyidir. Bu sebeple, oruç tutacak olan kimse, hem içinden niyet etmeli, hem de diliyle: “Niyet Ettim Ramazan-ı Şerif’in yarınki orucuna” demelidir. Her günün orucuna ayrı niyet etmek lazımdır.

Sahurda uyanamayıp yeme içme zamanının bittiği imsak vaktinden sonra kalkan bir kimse, güneş doğmuş olsa bile, güneşin tepe noktasına gelmesi öncesine kadar o günün orucuna niyet edebilir. Yeter ki imsak vaktinden sonra orucu bozacak bir şey yapmasın. Sahura kalkmak istemeyen bir kimse, akşamdan sonra yarının orucuna niyet edebilir, gece kalkıp niyet etmesi gerekmez.

SÖZÜN ÖZÜ

Sana kötülük yapanları Allah’a havale et, kötülüklerinden O’na sığın.

Eğer intikamla uğraşırsan daha büyük zararlarla karşılaşırsın ve ömrünü boş yere harcamış olursun.

Seninle uğraşanlara “Ben iyi bir adamım lakin siz kıymetimi bilemiyorsunuz” deme ve böyle düşünme.

İmam Gazâlî

Editör: Mehmet Çalışkan